Erkjenner å ha drept sin mor

Den 40 år gamle mannen som er tiltalt for å ha drept sin mor og delt opp liket av henne, erkjente drapet da rettssaken mot ham startet i Kristiansand tingrett i dag.

Kristiansand tingrett

40-åringen forklarer seg i Kristiansand tingrett i dag.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om tvunget psykisk helsevern. Rettspsykriatisk sakkyndige anslår at 40-åringen har vært psykotisk i flere måneder før drapet i april 2009 .

– Det er riktig som de sier. Jeg har gjort det, sa 40-åringen da han forklarte seg i retten i dag.

40-åringens forsvarer, Ben Fegran, sa i retten at hovedtema blir hvorvidt det er fare for at mannen igjen vil begå alvorlige voldelige handlinger.

Var psykotisk

Tiltalte forklarte at han i flere måneder før drapet hadde hatt alvorlige søvnproblemer og at han denne dagen røykte hasj og tok en tur med hunden for å roe seg ned.

Da han kom tilbake fra turen gikk han inn til mora for å konfrontere henne med at han trodde hun hadde stjålet sperm av ham og brukt til kunstig inseminering av andre kvinner.

I desember 2008 så tiltalte en gutt som var så lik ham, at han trodde at han måtte være faren, og at mora hadde stjålet sperm av ham. Siden dette hadde han tenkt mye på om dette kunne skjedd, og hadde vrangforestillinger.

(Artikkel fortsetter under bildet)

Kriminalteknikere undersøker drapsstedet

Kriminalteknikere undersøker drapsstedet på gården på Raustøl i Evje og Hornnes 15. april 2009.

Foto: Odd Rømteland / NRK

40-åringen leste i den tida da drapet skjedde ei bok om Natascha Kampusch, og hadde fått for seg at han også var far til henne. Han ville konfrontere mora med dette, og tok med seg boka ned til mora som satt i stua. Hun svarte ham ikke på spøsmålet, noe som gjorde ham så irritert at han gikk han opp på rommet og hentet en ombygd start-pistol som han skjøt henne med. Han hentet også ei steikepanne som han slo henne i hodet med.

Tiltalte forklarte i retten at han var redd hun skulle reise seg igjen og bli sint på ham, derfor dro han henne ut på gårdsplassen og skilte kroppsdelene fra hverandre.

Han la en einerkvist over mora for å holde onde ånder borte fra henne. Deretter satte han seg ned ute på trappa, fram til faren kom hjem og ringte til politiet.

40-åringen ringte like etter drapet noen telefoner, blant annet til telefonsvareren til en kamerat, og sa at det var trygt for ham og barna og komme til gården.

Ble misbrukt av sin bror

40-åringen hevdet i retten at han gjennom hele oppveksten ble fysisk og psykisk plaget og misbrukt av sin bror, uten at dette ble stoppet.

Broren skal stadig ha banket ham opp, truet ham på livet, og ved ett tilfelle misbrukte ham seksuelt.

Broren skal siden ha prøvd flere ganger å misbruke ham seksuelt. Tiltalte fortalte om misbruket til mora, men i stedet for å få støtte og hjelp, ble mora fryktelig sint. Etter dette turte ikke tiltalte å fortelle om misbruket til faren, fordi han fryktet at også faren skulle bli sint.

– Hadde ikke min mor latt meg blitt misbrukt, ville dette ikke skjedd. Min mor var den eneste som visste at jeg ble seksuelt misbrkt, og kunne ha stoppet det. Jeg hadde ikke drept henne om jeg hadde vært frisk. Jeg har ikke drept noen tilfeldige, og jeg kommer ikke til å gjøre det igjen. Det er ingen fare for gjentakelse, forklarte tiltalte.

– Ber dere frikjenne meg

Tiltalte forklarte at han fra han var ni år gammel har vært veldig sint, fordi han da hadde fått nok av urettferdighet. Fram til han var 23 år var han bare sint.

– Jeg sløste bort mine beste 13 ungdomsår, og jeg ber dere nå om å for en gangs skyld bli behandlet rettferdig. Jeg er blitt frisk og har lært av psykosen min, ba 40-åringen retten.

Han leste opp et dokument for retten som han hadde skrevet på forhånd, for å få fram sine synspunkter. Blant annet listet han opp 12 grunner til at han mener han ikke vil begå nye voldshandlinger.

– Jeg er nå blitt en religiøs 40 år gammel mann som bare vil ha ro og fred. Jeg var psykotisk i gjerningsøyeblikket og jeg ber dere om å frikjenne meg. Vrangforestillingene er nå borte. Nå er jeg frisk, men psykisk utbrent.

– Det er straff nok at jeg må leve med det jeg har gjort. Siden jeg av religiøse grunner ikke kan ta livet mitt, må jeg leve med det jeg har gjort resten av livet. Far har mistet sin kone, ikke ta fra ham sin sønn. Han klarer seg ikke på gården alene, sa 40-åringen i sin forklaring.

Mannen ble etter drapet lagt inn på akuttpsykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand, men har den siste tida sittet i fengsel, etter å ha blitt friskmeldt av legen.

Det er satt av tre dager til rettssaken.