NRK Meny
Normal

Enorme mengder døde fisk og krabber funnet i spøkelsesteiner

Ingen andre dykkerklubber i landet har hentet opp flere «spøkelsesteiner» fra havbunnen enn Søgne dykkerklubb.

Spøkelsesfiske
Foto: Glenn Ivar Tønnessen

Siden desember 2015 har Søgne dykkerklubb vært med på letingen etter «spøkelsesteiner» i sjøen. Leder i klubben, Karl Klungland, har selv fått se hva slike teiner kan gjøre med arter som lever i sjøen.

– Vi ser avmagra fisk og fisk med store sår. De har gått mot nettingen og fått huden slitt i stykker, sier han.

Vil kartlegge omfanget av spøkelsesfiske

Hvert år blir mellom fem og ti prosent av teinene fra hummerfisket, igjen i sjøen. Fisk eller skalldyr som havner i disse, har liten mulighet for å slippe ut igjen. Døde dyr tiltrekker seg nye, som igjen blir fanget. Dette er grunnen til at slike teiner gjerne kalles «spøkelsesteiner».

Teinene forsetter å fiske selv etter at de har blitt forlatt.

Søgne dykkerklubb er en av flere dykkerklubber som har sagt ja til å være med på prosjektet, som er en del av et større forskningsprosjekt. Målet er å kartlegge omfanget av spøkelsesfiske, og å finne ut hvor stor skade det gjør. Det hele er satt i gang av Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet.

Fangstredskaper på avveie er et stort problem for livet i havet. Søgne dykkerklubb hevder seg i landstoppen ved å hente opp spøkelsesteiner. I dag ville de nå 400. 
Fangstredskaper, som er mistet, kan bety store lidelser for fisk og dyr. Og de kan fortsette å fiske i lang tid. I dag hadde dykkerne som mål å nå 400 spøkelsesteiner.

En intern konkurranse mellom klubbene

Mellom 20 og 30 personer i Søgne dykkerklubb er med i letingen, som etter hvert har blitt en intern konkurranse mellom dykkerklubbene. Så langt er det dykkerne fra Søgne som har funnet mest.

– Til nå har vi funnet 390 spøkelsesredskap, men vi håper på å komme opp i 400 så fort som mulig, sier Klungland.

Ifølge ham har mange av teinene de har funnet, ligget i sjøen i årevis.

Han liker ikke det han har sett, og mener det bør innføres strengere regler når det gjelder dette.

– Det er mange billige teiner som folk kanskje bare går ifra. Det bør også vurderes å innføre teiner med tråd som råtner, slik at de åpner seg etter en stund, sier han.

Spøkelsesfiske

Noen av teinene har ligget i sjøen i årevis.

Foto: Glenn Ivar Tønnessen