NRK Meny
Normal

Enorme mengder døde fisk og krabber funnet i spøkelsesteiner

Ingen andre dykkerklubber i landet har hentet opp flere «spøkelsesteiner» fra havbunnen enn Søgne dykkerklubb.

Gå til forsiden

Spøkelsesfiske

Spøkelsesfiske

Spøkelsesfiske

19 bilder

  Siden desember 2015 har Søgne dykkerklubb vært med på letingen etter «spøkelsesteiner» i sjøen. Leder i klubben, Karl Klungland, har selv fått se hva slike teiner kan gjøre med arter som lever i sjøen.

  – Vi ser avmagra fisk og fisk med store sår. De har gått mot nettingen og fått huden slitt i stykker, sier han.

  Vil kartlegge omfanget av spøkelsesfiske

  Hvert år blir mellom fem og ti prosent av teinene fra hummerfisket, igjen i sjøen. Fisk eller skalldyr som havner i disse, har liten mulighet for å slippe ut igjen. Døde dyr tiltrekker seg nye, som igjen blir fanget. Dette er grunnen til at slike teiner gjerne kalles «spøkelsesteiner».

  Teinene forsetter å fiske selv etter at de har blitt forlatt.

  Søgne dykkerklubb er en av flere dykkerklubber som har sagt ja til å være med på prosjektet, som er en del av et større forskningsprosjekt. Målet er å kartlegge omfanget av spøkelsesfiske, og å finne ut hvor stor skade det gjør. Det hele er satt i gang av Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet.

  Fangstredskaper på avveie er et stort problem for livet i havet. Søgne dykkerklubb hevder seg i landstoppen ved å hente opp spøkelsesteiner. I dag ville de nå 400. 
Fangstredskaper, som er mistet, kan bety store lidelser for fisk og dyr. Og de kan fortsette å fiske i lang tid. I dag hadde dykkerne som mål å nå 400 spøkelsesteiner.

  En intern konkurranse mellom klubbene

  Mellom 20 og 30 personer i Søgne dykkerklubb er med i letingen, som etter hvert har blitt en intern konkurranse mellom dykkerklubbene. Så langt er det dykkerne fra Søgne som har funnet mest.

  – Til nå har vi funnet 390 spøkelsesredskap, men vi håper på å komme opp i 400 så fort som mulig, sier Klungland.

  Ifølge ham har mange av teinene de har funnet, ligget i sjøen i årevis.

  Han liker ikke det han har sett, og mener det bør innføres strengere regler når det gjelder dette.

  – Det er mange billige teiner som folk kanskje bare går ifra. Det bør også vurderes å innføre teiner med tråd som råtner, slik at de åpner seg etter en stund, sier han.

  Spøkelsesfiske

  Noen av teinene har ligget i sjøen i årevis.

  Foto: Glenn Ivar Tønnessen