Hopp til innhold

Enorm pågang fra overgrepsutsatte menn

Natten etter at dokumentaren «Utsatte menn» ble sendt på NRK, ble hjelpelinjen for overgrepsutsatte nedringt av menn som ville fortelle sine historier.

Incestsenteret i Vestfold

Mary-Ann Oshaug er daglig leder for den nasjonale hjelpelinjen for overgrepsutsatte. Hennes ansatte mottok overraskende mange telefoner etter NRK- dokumentaren «Mann. Utsatt».

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

– Vi opplevde at 13 menn tok kontakt for å be om hjelp, det er langt flere enn forventet. Disse hadde aldri tidligere fortalt sin historie, sier Mary-Ann Oshaug, daglig leder for den nasjonale hjelpelinjen for overgrepsutsatte som driftes av incestsenteret i Vestfold.

Oshaug forteller at de har hatt flere titalls telefoner etter at NRK publiserte nettserien «Mann. Utsatt» samt sendte dokumentaren «Utsatte menn» på TV.

Dokumentaren gir styrke

– Flere av dem som ringer forteller at de fikk mot til å stå fram etter å ha sett og lest historiene til mennene NRK har møtt. Det er sterke historier og nå ønsker de å ta tak i sitt eget liv, forteller hun.

Ifølge Oshaug er i gjennomsnitt 35 prosent av dem som tar kontakt menn. Den nasjonale hjelpetjenesten har eksistert i 30 år. I dag finnes det incestsentre over hele landet, men Oshaug sier at de i Vestfold har mest å gjøre.

– Natt til fredag ble de ansatte sittende i samtaler langt ut over natta, nå har vi bemannet opp hjelpetelefonen foran den neste dokumentaren som sendes mandag kveld, understreker Oshaug.

Incesthuset i Vestfold

Incesthuset i Vestfold opplevde overraskende mange henvendelser fra menn utsatt for overgrep natten etter at dokumentaren Mann. Utsatt ble sendt på NRK1.

Foto: Vestfold / NRK

Også organisasjonen Utsattmann har hatt en tidobling i antall henvendelser fra menn som har blitt utsatt for seksuelle overgrep som barn.

– Responsen har vært enorm, først og fremst på sosiale medier. Det er venner, bekjente og ukjente som har tatt kontakt, forteller Raymond Lønberg, veileder ved Senter mot seksuelle overgrep i Agder.

Menn snakker til menn

– At fire menn viser sitt ansikt og åpnet forteller om sine opplevelser, tror jeg i seg selv er med på å forminske skammen og gi de som sitter med egne historier håp til å fortelle, sier Lønberg.

– Du ble selv sittende i en samtale i helga?

– Ja, det var en mann som var krenket av sin mor. Hans store utfordring var at han bodde et sted i landet der det var lang vei å reise for å få hjelp. Han fortalte om inspirasjonen han hadde fått ved å se dokumentaren om motorsykkelturen til Nordkapp, forteller Lønberg.

Lønberg

Raymond Lønberg ved Senter mot seksuelle overgrep i Agder, roser mennene som har stått frem i nettserien og dokumentarene på NRK.

Foto: Per Kåre Sandbakk

Mandag avsluttes prosjektet med en dokumentar på NRK1. Dokumentaren «Mann. Utsatt.» vises på NRK1 mandag klokken 22.30.

Lønberg har vært en sentral kilde i prosjektet.

– Det har absolutt hatt sin hensikt at NRK har fokusert på utsatte menn, sier han.

– Er seksuelle overgrep mot menn ett av samfunnets største tabu?

– Det er et veldig stort tabu, og det kan synes som om menn må ha lengre betenkningstid før de forteller om sine uheldige opplevelser fra barndommen, avslutter Lønberg.

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,24 kr
Dyrest kl. 21 1,61 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,1 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %