Enka forventer dødsstraff

28-åringen fra Vegårshei bør dømmes til døden, mener enka etter kongolesisk sjåfør.

Drapssiktet nordmann i Kongo
Foto: NRK

Enken Bibeche Oledjeke i Kongo

Enka Bibeche Oledjeke

Foto: Privat

Enka etter sjåføren som ble skutt i Kongo forventer dødsstraff for den drapssiktede 28 år gamle mannen fra Vegårshei og hans 27 år gamle kamerat, skriver Dagbladet.

– Vi forventer bare døden for de to nordmennene. Hvis familien min hadde klart å få fatt i dem, hadde de vært døde på et blunk, sier hun til avisen.

Krever erstatning

Enka sitter alene igjen med ansvar for seks barn etter at faren ble drept og krever økonomisk erstatning for tap av ektemann og forsørger. Hun mener familiene til nordmennene som er tatt for drapet nå har ansvar for å sikre dem økonomisk.

Kravet er på omlag fire millioner kroner. Pengene skal dekke de seks barnas oppvekst og utdannelse og hus til familien.

– Nordmennene drepte mannen min. Familiene deres må innse at de skylder oss dette, sier enka til Dagbladet.

Ber om dødsstraff

Militære påtalemyndigheter i Kongo er sikre på at det var nordmennene som tok livet av sjåføren. Den øverste lederen for påtalemyndigheten i byen Kisangani har uttalt at de vil be om be om dødstraff for de to som sitter fengslet i byen. Og Rune Edvardsen, som har møtt de siktede i fengselet, sitter igjen med inntrykk av at hele byen mener de to siktede er skyldige.

LES: FRYKTER FORHÅNDSDØMMING

Norske myndigheter har vært i kontakt med regjeringen i Kongo. Utenriksminister Jonas Garh Støre har via sin utsending til landet, gitt klart uttrykk for Norges syn på dødsstraff.

Ingen dødsdom har blitt fullbyrdet i Kongo siden 2003