Frykter de allerede er dømt

- Hele byen mener de to drapssiktede nordmennene i Kongo er skyldige, sier Rune Edvardsen.

Rune Edvardsen

Rune Edvardsen har møtt de to drapssiktede i fengselet i Kinsagani.(arkivbilde)

Predikant Rune Edvardsen frykter de to drapssiktede nordmennene i Kongo er forhåndsdømt.

Han mener 28-åringen fra Vegårshei og den 27 år gamle kameraten opplever press fra de militære anklagerne.

- Jeg sitter igjen med en klar følelse av at det er en ganske ensidig prosess hvor de er i hendene på de som etterforsker dem, sier Edvardsen på telefon fra Kongo.

Ensidig presse

28-åringen fra Vegårshei og 27-åringen fra Vestfold er mistenkt for å ha drept sin egen sjåfør. Selv hevder de to at sjåføren ble drept av opprørere eller kriminelle, mens de selv greide å flykte i sikkerhet.

Slik saken er blitt presentert i pressen i Kongo, gis det ikke rom for at de to siktede nordmennene kan være uskyldige.

- Hele byen er bestemt på at de er skyldige. Slik bevisførselen føres nå så kan alle og enhver følge med i pressen. De holder ikke igjen på noe som skulle bidra til at opinionen kunne endres, sier Edvardsen.

Etterlyser oppfølging fra Norge

Nordmennene sitter i militær varetekt i Kisangani øst i Kongo, og gjennomgår daglige avhør der de settes under press for å tilstå drapet.

Norsk politi burde både ha fått innsyn i og vært mer involvert i saken, mener Edvardsen.

LES: VIL HA NORSKE ETTERFORSKERE

- Når du ser på forholdene i Kongo med rettsystemet og alt - så hadde de klart fått en bedre saksgang dersom norske myndigheter og politi var inne bildet, sier Rune Edvardsen, som besøkte de to i fengselet i Kongo tidligere denne uka.

LES: MØTE I FENGSELET

Norske myndigheter har så langt ikke fått gehør for at saken bør overflyttes til en sivil domstol i hovedstaden Kinshasa.

- Tror ikke på rettferdig behandling

Misjonær Jon Anders Bregård bistår nå nordmennene. Han har vært i kontakt med dem i dag og forteller at nordmennene er under hardt press.

- De klager på prosessen og tror ikke de får en rettferdig behandling.

- Torsdag måtte de ikke til avhør, men ellers har de vært utsatt for lange avhør hver eneste ettermiddag og kveld. Under avhørene prøves det på alle mulige måter å finne ut hvorfor de to var i Kongo og hva som skjedde, sier Bregård til NTB.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Her trenger du ikke betale for tøy

Her trenger du ikke betale for tøy