Endret tollrutiner etter smuglerbløff

I fjor var smuglere nær ved å slippe unna med 11,6 kilo amfetamin på Sørlandet. Tollvesenet «demonterer» nå biler som fast rutine hvis det gjøres mindre narkofunn.

narkobeslag

Dette beslaget kom til syne da tollerne gjorde ny kontroll av kjøretøyet. I den første kontrollen ble det kun avdekket en liten pose med kokain som lå like over det store beslaget.

Foto: Tollvesenet

narkotika

Denne posen med kokain lå lett tilgjengelig da tollerne vippet opp baksetet. Men like under, godt sydd inn i gulvteppet, lå det skjult 11,6 kilo amfetamin.

Foto: Tollvesenet
Helge Breilid

Kontorsjef i Tollregion Sør-Norge, Helge Breilid, sier tollvesenet har endret rutinene etter storbeslaget i september i fjor. Nå gjennomgås alltid hele kjøretøyet hvis det blir gjort narkotikabeslag.

Foto: NRK Sorlandet
Tollvesenet grundig til verks

En toller går gjennom et kjøretøy som kom med danskebåten til Kristiansand.

Foto: NRK Sorlandet
Leif Vagle portrett

Politiet kan ikke slå fast at kokainen ble plantet for å lure tollerne, men avsnittsleder Leif Vagle regner det som sannsynlig.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

Det var om natten 21. september i fjor at en nederlender (31) ble stanset etter å ha kjørt i land i en leiebil fra danskebåten i Kristiansand. Under baksetet fant tollerne en liten pose med 69 gram kokain

Narkohunden markerte ivrig på stedet. Tollerne kunne si seg fornøyd med å ha gjort det største enkeltbeslaget av kokain i hele 2013.

Etter kontrollen ble den 31 år gamle nederlenderen varetektsfengslet og bilen ble kjørt til et leiebilfirma i Kristiansand for å bli fraktet ut av landet.

Varsellampene blinket

Men i et evalueringsmøte like etter ble det stilt flere spørsmål: Hvorfor var narkotikaen så lett tilgjengelig? Var den lille posen med hvitt stoff en avledningsmanøver? Kunne det finnes mer stoff i bilen?

– I slike evaleringsmøter stiller vi oss alltid spørsmål om hva vi gjorde riktig, og hva vi kan ha gjort galt under kontrollen. Det gjorde vi også i dette møtet, og det førte til ny kontroll av kjøretøyet, sier kontorsjef i Tollregion Sør-Norge, Helge Breilid, til NRK.

Til alt hell hadde firmaet ikke rukket å sende leiebilen ut av landet. Den ble dermed tatt inn til ny kontroll. Og det ga overraskende resultater. Innsydd i gulvtrekket lå det skjult 11,6 kilo amfetamin.

Beslagene av både amfetamin og kokain var de største i Agder i fjor.

Har endret rutinene

Kontorsjef i Tollregion Sør-Norge, Helge Breilid, sier beslaget har endret måten tollerne jobber på.

– Ja, helt klart. Dette beslaget har gjort at vi nå har rutine på at vi ikke gir oss ved første beslag. Bilen skal demonteres bit for bit når man gjør narkobeslag som i denne saken, sier Breild

Tidligere ble etterkontroller gjennomført sporadisk og ved mistanke om at det kunne skjule seg mer narkotika i lasten. Nå blir det alltid gjennomført etterkontroll.

Ifølge Breilid har man har sett smuglingsforsøk med samme metode andre steder i landet, men aldri før på Sørlandet.

Heller ikke etterforskningsleder ved seksjonen for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, Leif Vagle, kan huske ligende smuglerbløff.

– Vi har aldri sett noe lignende som dette før, og kan heller ikke slå fast at det var et forsøk på å lure tollvesenet. Men det framstår som sannsynlig, sier Vagle.

Blir stadig mer kreative

Ifølge Breilid ser tollerne stadig nye og kreative innførselsmetoder for å unngå å bli tatt.

– De som driver i denne bransjen, er kreative og fantasifulle. De følger med på hva tollvesenet blir dyktige på og forsøker hele tiden å utvikle nye metoder for å unngå å bli tatt, sier Breilid.

Nederlenderen har hele tiden nektet befatning med amfetaminen. Saken er tilnærmet ferdig etterforsket og kommer opp for retten i høst.

Politiet har ikke klart å avdekke verken mottakerleder eller bakmenn i saken.