Hopp til innhold

«Kokain-agn» skulle villede tollerne

Denne posen med kun få gram kokain ble trolig plantet for å narre tollerne og hindre storbeslag. For under «agnposen» lå fjorårets største amfetaminbeslag på Sørlandet skjult.

narkotika

CENTIMETER UNNA: Denne lille posten med 69 gram kokain var trolig plassert lett tilgjengelig for å forvirre tollerne om bilen ble stanset. Og det fungerte i første omgang. Like etter gjorde tollvesenet en etterkontroll. Bare 20 centimeter fra det første beslaget skjulte det seg 11,6 kilo amfetamin.

Foto: Tollvesenet

– Jeg har aldri sett noe lignende. Vi kan ikke si helt sikkert at det var bevisst, men man kan tenke seg at det var en avledningsmanøver i et forsøk på å få tollerne til å slå seg til ro med at stoffet var tatt, sier Leif Vagle, avsnittsleder for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt.

Leif Vagle

Politiet mistenker at den lille posen med kokain kan ha blitt plassert i bilen for å narre tollerne ved en mulig stans. Avsnittsleder Leif Vagle har aldri sett noe tilsvarende tidligere.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

Det var natt til 21. september i fjor at en 31 år gamle nederlenderen rullet i land fra danskebåten Superspeed i Kristiansand. Tollerne fattet mistanke til mannen som kom kjørende alene i en leiebil.

Mannen nektet for å ha ulovlig last, men 31-åringens oppførsel virket påfallende. Det ble derfor tatt urintest som slo ut på kokain. Tollvesenet valgte å undersøke leiebilen med narkohund.

Under baksetet i den lille bilen av merket Volkswagen Polo ble det funnet en blank pose med hvitt pulver. Den lå skjult under selve setet, men stoffet var ikke forsøkt montert inn i noen av bilens hulrom.

Posen inneholdt 69 gram kokain som i seg selv er et stort beslag for tollvesenet. På Sørlandet ble det i hele fjor tatt 77 gram kokain.

  • Les også: Ny undersøkelse avdekket narko for millioner
    narkobeslag

    Etter at tollvesenet hadde gått grundigere til verks, ble det gjort storbeslag i bilen. Like ved stedet kokainen ble funnet, var det sydd inn 11,6 kilo amfetamin.

    Foto: Tollvesenet

Noe var galt

Etter at politiet var tilkalt og beslaget på 69 gram kokain var håndtert, ble mannen tatt hånd om av politiet, avhørt og varetektsfengslet. Bilen ble deretter kjørt til et leiebilfirma i Kristiansand og skulle fraktes ut av landet.

Men det var forhold ved smuglingen som ikke rimte. Tollerne gjennomfører alltid

Helge Breilid

Helge Breilid, kontorsjef ved Tollvesenet.

Foto: NRK Sorlandet

evalueringsmøter ved større beslag. I et slikt møte bestemte tollerne seg for å granske bilen på nytt.

– Det slo oss at kureeren kunne ha plantet stoffet lett tilgjengelig i bilen i et håp om å slippe unna med et lite beslag hvis han først ble tatt. Dessuten virket plasseringen av stoffet lite profesjonelt fordi stoffet lå så lett tilgjengelig, sier Helge Breilid, kontorsjef ved Tollvesenet i Region Sør.

Etter beslaget avdekket dessuten politiet at en annen person hadde vært med på å leie bilen i Nederland. Det ga politiet og tollvesenet nok en god grunn til å undersøke bilen på nytt.

Plukket fra hverandre

Denne gangen ble bilen omtrent plukket fra hverandre. Hulrom for hulrom ble saumfart. Det ble benyttet en annen narkotikahund og kontrollen ga resultater.

Like under det første narkotikabeslaget skjulte det seg nemlig et narkotikaparti på hele 11,6 kilo amfetamin. Narkotikaen var pakket i avlange «pølser» som var sydd inn i filten langs gulvet i bilen.

– Det store beslaget var profesjonelt pakket og sydd inn i gulvteppet. Vi måtte rive opp gulvet for at det skulle komme til syne, forteller Breilid.

Beslagene var de største i Agder i fjor av både amfetamin og kokain.

narkotikabeslag

Beslaget av 11,6 kilo amfetamin var det største enkeltbeslaget i Agder politidistrikt i 2013.

Foto: Tollvesenet

Nekter for storbeslaget

Nederlenderen har hele tiden nektet befatning med amfetaminet.

I avhør har han fortalt at han skulle møte en person i Drøbak og få ytterligere ordre. Denne historien har han gått tilbake på.

– Han har delvis erkjent straffskyld for 69 gram kokain, men nekter for resten. Han har forklart at han skulle få 1000 euro for kureeroppdraget. Mannen sier lite og uttrykker frykt for represalier overfor familien hvis han sier noe, forteller Leif Vagle i politiet.

Avsnittslederen sier saken er omtrent ferdig etterforsket, men at politiet ikke har klart å avdekke verken mottakerledd eller bakmenn.

– Men med så stort parti narkotika, er det sannsynlig at det er et organisert nettverk som står bak, sier Vagle.

– Oppdraget var en test

Nederlenderens forsvarer, Harald Johannessen, sier at hans klient stiller seg uforstående til amfetaminbeslaget.

– Hans oppdrag var å levere kokainen i Norge. Turen var en form for test med tanke på om han skulle få ytterligere oppdrag, sier Johannessen til NRK.

Johannessen sier mannen ikke har noen opplysninger om bakmenn eller mottakerapparatet i Norge.

31-åringen fra Nederland er kjent av politiet i hjemlandet fra tidligere, men det er kun snakk om mindre saker, opplyser politiet.