Dobling i beslag av syntetisk narkotika

Det har vært en dobling i antall beslag av syntetisk narkotika i Agder det siste året. Tollvesenet ser svært alvorlig på utviklingen.

Syntetisk cannabis

Tollvesenet er svært bekymret for økningen i antall beslag av syntetisk narkotika.

Foto: Jan Jørg Tomstad

Helge Breilid

Kontorsjef hos Tollvesenet Region Sør, Helge Breilid, forteller at det vanskelig å si nøyaktig hvor mye syntetisk narkotika de har beslaglagt det siste året.

Foto: NRK
Hilde Ebeltoft-Skaugrud

Hilde Ebeltoft Skaugrud i Posten Norge sier de samarbeider tett med Tollvesenet for å få bukt med syntetisk narkotika.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Vi har sett at det er en betydelig økning i beslag av det som gjelder syntetisk narkotika, sier Helge Breilid som er kontorsjef hos Tollvesenet Region Sør.

Breilid mener det er grunn til å være bekymret for dette og sier tollvesenet ser en klar trend når det gjelder hvordan folk får tak i disse stoffene:

– Trenden er tydelig, ungdommer sitter på gutterommet eller jenterommet og bestiller dette stoffet på internett og får det tilsendt i posten, forteller han.

Sterke stoffer

Breilid kan ikke si nøyaktig hvor mye syntetisk narkotika tollvesenet har beslaglagt på Sørlandet i løpet av det siste året, men han forteller at mye av det som er tatt er svært sterke stoffer.

Politiet på Sørlandet advarer også sterkt mot å prøve syntetisk narkotika.

Grunnen er blant annet at man får en mye sterkere rus enn ved bruk av de «tradisjonelle» rusmidlene. I mange tilfeller tilsvarer kun ett gram mellom 200 til 300 brukerdoser.

Men hvor mye av dette stoffet som kommer inn til landsdelen er vanskelig å si, forteller Breilid.

– Det kommer store mengder med post til Norge og all posten fra utlandet kommer først til Oslo. Der skjer det en grovkontroll deretter er vi på tollvesenet i Agder ute på de ulike postkontorene for å sjekke.

– Ofte finner man ting som de ikke oppdaget inne i Oslo der det bortimot er helt umulig å håndtere de store mengdene post som kommer inn, sier Breilid.

Vanskelig for narkohundene å oppdage

Både på Sørlandet, men også andre steder i landet bruker tollvesenet utdannede narkotikahunder som er trent opp til å avdekke skjult narkotika. Men ifølge Breilid er det vanskelig for narkohundene å oppdage syntetisk narkotika.

– Utfordringen for disse hundene er nye narkotiske stoffer og ikke minst det faktum at kjemikaliene i disse stoffene blir forandret. Det er andre lukter som ikke forbindes med de såkalte tradisjonelle narkotiske stoffene, forteller han.

Posten: – Samarbeider tett med tollvesenet

Pressekontakt i Posten Norge Hilde Ebeltoft Skaugrud sier de har et godt samarbeid med tollvesenet på dette området.

– Dette er noe vi er veldig oppmerksomme på. Vi har et tett samarbeid med tollvesenet. Det samarbeidet går blant annet ut på at tollvesenet sitter på vår største pakketerminal der alle pakker fra utlandet havner. Der sitter det folk fra tollvesenet 24 timer i døgnet og kontrollerer det som kommer inn, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Narkotika

Syntetisk narkotika er ulovlig i Norge, men kjøpes over internett.

– En trend vi ikke liker

Breilid i tollvesenet tror syntetisk narkotika også i årene fremover vil bli en utfordring for tollvesenet.

– Vi er veldig bekymret for den utviklingen vi ser når det gjelder syntetisk narkotika. Vi ser at det er lett å bestille ulovlige stoffer på internett. Det er en trend som vi i tollvesenet ikke liker.

Har tollvesenet tapt kampen mot bekjempelse av syntetisk narkotika?

– Vi kommer aldri til å klare å få fullstendig bukt med dette, men vi er konstant på hugget når det kommer nye aktører. Vi er også svært aktive når det gjelder etterretningsbiten, sier Breilid.

Tollvesenet beslaglegger daglig pakker med syntetisk hasj og andre nye kjemisk tilvirkede stoffer. Stoffene bestilles på internett, og er langt sterkere enn vanlig narkotika.

Se tidligere TV-sak om Tollvesenet som daglig beslaglegger syntetisk narkotika.