Mann (34) dømt til fengsel for knivstikking

Kristiansand tingrett har dømt en 34 år gammel mann til fengsel i fem år og ti måneder for å ha knivstukket en 30 år gammel mann. Knivstikkingen skjedde på offerets egen bursdagsfest.

Knivstikking Gimlemoen

Det var under en bursdagsfest her ved den gamle offisersmessen på Gimlemoen i Kristiansand den 30 år gamle mannen ble knivstukket. Rettssaken var oppe i Kristiansand tingrett for to uker siden.

Foto: Kim Nystøl / NRK

I tillegg til fengselsstraff må 34-åringen betale 175.000 kroner i oppreisning og 30.000 kroner i erstatning.

Straffen er i henhold til aktors påstand.

– Lettet over at rettssaken er over

Det var da den 30 år gamle mannen feiret sin egen bursdag i november i fjor, knivstikkingen skjedde. Kristiansanderen ble livstruende skadd. Festen fant sted i leide lokaler på Gimlemoen i Kristiansand.

Bistandsadvokat Monica Haugedal

Bistandsadvokat Monica Haugedal sier 30-åringen som ble knivstukket nå ønsker å gå videre i livet.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Bistandsadvokaten til 30-åringen som ble knivstukket, Monica Haugedal, sier hennes klient er fornøyd med dommen.

– Jeg har akkurat orientert ham om dommen og han er tilfreds med utfallet. Han er også svært lettet over at rettssaken nå er over. Han håper denne dommen kan sette en sluttstrek og at han nå kan gå videre i livet sitt, sier Haugedal til NRK.

Tiltalte var beruset da han stakk 30-åringen med kniven, men retten påpeker at selvforskyldt rus ikke fritar 34-åringen for straff.

«Tiltalte skal straffes som om han var edru. Etter rettens syn ville tiltalte som edru forstått at han stakk med en kniv i overkroppen til fornærmede. Retten finner bevist utover enhver rimelig tvil at det for tiltalte fremstod som sikkert eller overveiende sannsynlig at det ved knivstikkingen ville oppstå en betydelig og alvorlig skade», står det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Kranglet om drikkevarer

34-åringen som var tiltalt i saken er en tidligere kollega av 30-åringen og var gjest i bursdagsfesten.

Det var en krangel om betaling av drikkevarer som førte til knivstikkingen. Bursdagsbarnet hadde på forhånd lagt ut for drikkevarer. Da han ba om at 34-åringen betalte for seg, ble mannen svært fornærmet. Det ble amper stemning og høylytt diskusjon mellom de to.

Da festen var i ferd med å avsluttes, trakk 34-åringen opp en kniv. På dette tidspunktet var han svært beruset.

Den 30 år gamle kristiansanderen ble stukket i mageregionen fraktet til sykehus i all hast. Der ble han operert. Han var innlagt på sykehus i to uker. Under rettssaken fortalte mannen at han har slitt med smerter og ulike plager i ettertid. Hendelsen har også påvirket han psykisk.

– Jeg føler ikke at jeg kan gå ut alene lenger. Jeg er hele tiden på vakt og klarer ikke å ha det gøy.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rettssak knivstikking

Bistandsadvokat for den fornærmede 30-åringen, Monica Haugedal og aktor Erik Erland Holmen, her første dag av rettssaken i Kristiansand tingrett.

Foto: NRK Sorlandet / NRK

– Visste ikke at jeg stakk

Da rettssaken var oppe i Kristiansand tingrett for snart to uker siden erkjente 34-åringen delvis straffskyld. Han hevdet at han ikke mente å stikke sin tidligere kollega med kniv.

– I ren impuls slo jeg ut med den ene armen for å få ham bort, men visste ikke at jeg hadde kniven i hånden og jeg forstod ikke at jeg stakk ham med kniven, sa tiltalte.

Først da han forlot festen og gikk på utsiden forstod tiltalte at han trolig hadde truffet han med kniven i magen, forklarte han for retten.

Han sa også at han husker selve knivepisoden, men at resten av kvelden er «svart».

Aktor Erik Erland Holmen

Aktor, førstestatsadvokat Erik Erland Holmen, ba om at retten dømte mannen til fengsel i fem år og ti måneder.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

– Jeg hadde ikke oppført meg slik hadde det ikke vært for at jeg var så full.

Hadde dødd uten øyeblikkelig hjelp

34-åringen sa at han heller ikke var klar over at 30-åringen var livstruende skadd. Dette fikk han først vite på glattcellen.

Påtalemyndigheten festet ikke lit til at tiltalte ikke mente å stikke 30-åringen. Aktor, Erik Erland Holmen, mener tiltalte var klar over hvilke skader knivstikket medførte.

I sin prosedyre la han ned påstand om at retten måtte dømme mannen til fengsel i fem år og ti måneder.

Holmen la vekt på at utfallet kunne blitt langt mer alvorlig og at 30-åringen hadde dødd dersom han ikke hadde fått øyeblikkelig hjelp.

34-åringen var også tiltalt for kjøring av bil i ruset tilstand, samt for besittelse og bruk av narkotika ved flere anledninger. Disse forholdene erkjente han i retten.

Det har foreløpig ikke lyktes NRK i å komme i kontakt med 34-åringens forsvarer, Arild Holden.