Kranglet om drikkevarer - ble knivstukket

En 34 år gammel mann erkjenner delvis straffskyld for knivstikking av en mann på en bursdagsfest i fjor. De to skal ha kranglet om betaling for drikkevarer.

Rettssak knivstikking

Bistandsadvokat for den fornærmede 30-åringen, Monica Haugedal og aktor, førstestatsadvokat Erik Erland Holmen.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Aktor

Aktor Erik Erland Holmen.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Rettssaken mot mannen startet i Kristiansand tingrett i dag. NRK følger saken.

Det var da den 30 år gamle Kristiansanderen feiret sin egen bursdag på Gimlemoen i Kristiansand natt til søndag 3. november i fjor at han ble knivstukket. Mannen fikk livstruende skader.

– Han er ingen voldsperson

34-åringen som er tiltalt i saken sa til retten i dag at han erkjenner deler av tiltalen som omhandler knivstikkingen.

34-åringens forsvarer, advokat Arild Holden, sa til retten at den tiltalte beklager hendelsen dypt.

– Han er ingen voldsperson, sa Holden.

Mannen vil senere forklare seg.

Under aktors innledningsforedrag sa førstestatsadvokat Erik Erland Holmen at påtalemyndigheten mener den tiltalte stakk 30-åringen med vilje.

Offeret og den tiltalte er tidligere kolleger og 34-åringen var en av gjestene i bursdagsfesten. Knivstikkingen skjedde ved 02-tiden på natten. Den 30 år gamle kristiansanderen ble stukket en gang med en kniv, som hadde et om lag 9 centimeter langt blad.

Påtalemyndigheten mener følgende skjedde natten da den 30 år gamle mannen ble knivstukket:

30-åringen hadde invitert til bursdagsfest på Gimlemoen i Kristiansand. Han hadde lagt ut for drikkevarer som ble servert på festen og ifølge aktor skal det ha oppstått diskusjon mellom offeret og tiltalte om betaling for drikkevarer.

Beruset

Tiltalte skal ha blitt svært beruset utover kvelden. Med seg på festen hadde han en kniv. 30-åringen som feiret bursdagen skal ha bedt mannen om å ta med seg kniven ut og kaste den.

Dette gjorde ikke 34-åringen og da gjestene senere skulle gå fra festen, oppstod det knuffing mellom fornærmede og 34-åringen. Da skal de to ha diskutert betaling for drikkevarene offeret hadde lagt ut for.

Tiltalte skal da ha trukket opp kniven.

I et avhør har 34-åringen sagt at han gjorde dette «for gøy» og at stikket var et uhell etter at den fornærmede skal ha tatt et grep rundt nakken hans.

Ba om å forklare seg uten tiltalte til stede

Retten måtte ta en pause etter aktors innledningsforedrag. Grunnen var at bistandsadvokaten for den fornærmede mannen ba om at 30-åringen fikk lov til å forklare seg uten at tiltalte var til stede i rettssalen.

– Har fryktet denne dagen veldig og ønsker ikke å forklare seg når tiltalte er til stede, sa Haugedal til retten.

Dette hadde tiltaltes forsvarer innvendinger mot. Han mente det var uheldig dersom 34-åringen måtte sitte i et annet rom. Situasjonen ble løst ved at tiltalte satt seg i et rom bakerst i rettssalen.

I løpet av rettssaken vil flere av deltakerne på festen vitne, samt politibetjenten som pågrep tiltalte og beslagla kniven.

34-åringen er også tiltalt for kjøring av bil i ruset tilstand samt for besittelse og bruk av narkotika ved flere anledninger. Disse punktene erkjenner han straffskyld for.

Mann knivstukket

Den 30 år gamle mannen ble sendt til sykehus med livstruende skader etter knivstikkingen. I ettertid har mannen slitt med enkelte smerter og plager.

Foto: Kim Nystøl / NRK

Livstruende skader

Ifølge tiltalen ble den 30 år gamle kristiansanderen stukket med kniv i venstre side av overkroppen. Stikkene førte til skader på milten og en av nyrene. Mannen ble fraktet til sykehus med livstruende skader.

30-åringen ble skrevet ut fra sykehus etter to uker, men har i ettertid hatt enkelte plager og smerter i forbindelse med knivstikkingen, forteller han til NRK.

Blant annet har den ene nyren betydelig nedsatt funksjon i dag.

Den 30 år gamle mannen som ble knivstukket sier til NRK at han gruer seg til å møte tiltalte i rettssaken.

– Jeg ser samtidig frem til å bli ferdig med saken, sier mannen.

Saken oppdateres