Smuglerforsøk i Ålbæk havn: Dom i dag

I dag faller dommen mot fem nordmenn som er tiltalt for hasjsmugling i Ålbæk i Danmark. En mann fra Arendal ble skutt og drept under smuglerforsøket i fjor.

Ålbæk, Danmark

I dag faller dommen mot fem tiltalte menn som forsøkte å smugle 260 kilo hasj fra Ålbæk havn til Sørlandet i 2013.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Aktor Mette Bendix mener at alle de fem tiltalte nordmennene bør dømmes likt selv om de har hatt forskjellige roller i smuglersaken. Bendix har lagt ned påstand om fire års fengsel.

Mette Bendix

Aktor Mette Bendix ba om fire år i fengsel for fem nordmenn som er tiltalt i hasjsmuglersaken i Ålbæk.

Foto: Lars Eie / NRK

Samtidig vil hun ha de fem utvist fra Danmark.

Aksjonen

De fem nordmennene er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Ålbæk til Sørlandet 6. januar i fjor. Store politistyrker lå i januar klar til å aksjonere på havna. Da politiet slo til, stakk en 49 år gammel mann fra Arendal til sjøs med en hurtiggående båt.

I båten var også to av de andre tiltalte. Den antatte smuglerbåten ble torpedert av en båt fra det danske forsvarets spesialstyrker. Det oppsto skuddveksling mellom arendalitten og politiets elitestyrke.

Selvforsvar

Den 49 år gamle mannen ble drept, mens en tjenestemann fikk skuddskader. Det samme fikk en tiltalt 28-åring. Statsadvokaten i Viborg har fastslått at politiet handlet i selvforsvar da de skjøt og drepte 49-åringen. Politiet beslagla 250 kilo med hasj i Ålbæk.

Profesjonelt nettverk

I dag i Retten i Hjørring faller dommen mot de fem. Tre erkjenner delvis skyld, mens to nekter for alt. Aktor mener den 39 år gammel mann er bakmannen i smuglersaken.

Retten i Hjørring

Dom faller i dag i Retten i Hjørring. Fem nordmenn er tiltalt for forsøk på hasjsmugling i Danmark i 2013.

Foto: Lars Eie / NRK

Aktor mener at alle de fem nordmennene som er tiltalt har vært like viktige i saken. Hun mener at saken er ekstra grov blant annet fordi det var våpen involvert og at det framstår som velorganisert. Aktor har lagt fram det hun mener er bevis på flere telefonnettverk som er brukt mellom de tiltalte under smuglingsforsøket.

Frifinnelse

De tre tiltalte som erkjenner delvis skyld, mener aktors påstand om straff er for streng. Forsvarerne mener de tre bare må dømmes for kurervirksomhet.

To av forsvarerne ber om frifinnelse og mener påtalemyndigheten ikke kan knytte dem til saken med tekniske bevis. Blant disse to er en 39 år gammel mann som har god forbindelse inn i miljøet til de dømte NOKAS-ranerne. Han nekter straffskyld.

Bevis

Også en 46 år gammel mann nekter for smuglingsforsøket. Han er også tiltalt for å ha kontaktet en av de andre medtiltalte som da satt i varetekt.

46-åringen måtte tidligere forklart seg i retten om hvordan han greide å få inn et sim-kort til en medtiltalt som satt i varetekt. På den måten kunne en av de tiltalte ringe ut av fengslet, noe han ikke hadde lov til. Politiet avlyttet samtalene og spilte av samtalene som bevis i saken.

Forsvareren til en 29 år gammel mann, som har erkjent å ha transportert 80 kilo hasj i Danmark, ber om fengsel i ett år og seks måneder.

Dom er ventet å falle klokken 1300 fredag.

Illustrasjon over hvordan politiet stoppet smuglere i Aalbæk.

Slik skjedde pågripelsen under aksjonen i Ålbæk.