Hopp til innhold

15-åring har tilstått dobbeltdrapet i Kristiansand

KRISTIANSAND (NRK): En 15 år gammel gutt har tilstått dobbeltdrapet i Kristiansand, opplyser politiet. Han skal være en del av omgangskretsen til drepte Jakob Abdullahi Hassan (14). Politiet ser ingen relasjon mellom Tone Ilebekk og den siktede 15-åringen.

Etter en svært omfattende etterforskning kunne politiet onsdag morgen fortelle at en 15 år gammel gutt har erkjent drapene på Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan.

TILSTÅTT: den 15 år gamle gutten tilsto drapet kort tid etter at han ble pågrepet.

Etter en svært omfattende etterforskning kunne politiet onsdag morgen fortelle at en 15 år gammel gutt har erkjent drapene på Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan.

15-åringen ble pågrepet rundt klokken 21.00 tirsdag, rundt 30 timer etter at Ilebekk og Hassan ble knivstukket inne på området til Wilds Minne Skole i Kristiansand. 15-åringen ga etter hvert en detaljert forklaring til politiet, der han erkjente å ha knivstukket to personer.

Tone Ilebekk, offer i Kristiansand

Tone Ilebekk (48) ble knivstukket mandag. Hun døde senere av skadene.

Foto: Privat / Politi

– Vi fester lit til denne forklaringen, sier Terje Skaar, sjef for Felles kriminalenhet i Agder politidistrikt på onsdagens pressekonferanse.

15-åringen fremstilles for varetektsfengsling i løpet av dagen. Han har fått oppnevnt den lokale advokaten Svein Kjetil Stallemo som sin forsvarer. Advokaten ønsker ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunkt. 15-åringen har nå blitt tatt hånd om av helsepersonell.

– Tilståelsen er et resultat av en svært omfattende etterforskning i løpet av de første 30 timene etter drapene, sier Skaar.

– En del av omgangskretsen til avdøde

Skaar sier at 15-åringen var en del av bekjentskapskretsen til den avdøde 14-åringen. Han har ifølge politiet ingen kjent relasjon til avdøde Tone Ilebekk (48). Ilebekk skal ha vært ute og luftet hunden da hun ble drept, får NRK opplyst.

Politiet mener de to guttene var sammen på bussen som kjørte til Lund mandag. Et vitne fortalte i går at hun så en norsk gutt gå fra bussholdeplassen og til Wilds Minne skole like før tidspunktet drapet skjedde.

Politiet ønsker ikke å kommentere motivet for handlingen, men påpeker at 15-åringen har gitt en detaljert forklaring i avhør. Politiet har ikke holdepunktet for å tro at det var flere involverte i drapet.

– Siktede har gitt en forklaring som er detaljert. Det er en forklaring jeg ikke kommer til å dele med allmennheten, sier Skaar.

Skaar ønsker ikke å fortelle om politiet har sikret seg drapsvåpenet.

– Det har vi en formening om, men jeg ønsker ikke gå ut med dette nå, sier Skaar.

Avdød hadde fem søsken

Jakob Abdullahi Hassan

Jakob Abdullahi Hassan ble knivstukket og drept mandag.

Foto: Politi / Privat

Tone Ilebekk (48) og norsk-somaliske Jakob Abdullahi Hassan (14) ble mandag knivstukket inne på skoleområdet ved Wilds Minne skole i Kristiansand.

Hassan var ikke elev ved skolen, og et sentralt spørsmål i politiets etterforskning var hvorfor 14-åringen tok bussen til Lund, et godt stykke unna Vågsbygd, der 14-åringen er hjemmehørende.

Politiet sa på en pressekonferanse tirsdag at et sentralt spørsmål var om Hassan skulle møte noen ved Wilds Minne Skole.

Som en del av dette har det vært viktig å kartlegge Hasans bekjentskapskrets. Norsk-somaliske Hassan, som var en av seks søksen, har vært elev ved flere skoler i Kristiansand, sist Fiskå ungdomsskole. NRK vet at flere av Hassans venner har vært inne til avhør de siste dagene.

Tone Ilebekk var gift tobarnsmor og jobbet i Lund Barnehage. Familien til Ilebekk sa tirsdag til NRK at familien er i sjokk etter drapet.

– De er i dyp sorg over tapet av en fantastisk mamma, svigermor og ektefelle. Det var en nære og tette bånd i familie, så tapet er veldig stort, sier bistandsadvokat Tove Karlsen Westbye.

Oversiktsbilde over Kristiansand

VITNEOBSERVASJON: Kvinnen hevder hun så Jakob Hassan gå nedover Marviksveien, som går på skrå på skrå oppover mot elva, til høyre for idrettsanlegget på bildet, like før han skal ha blitt drept.

Foto: PER ARNE KVAMSØ / DRONEKONTORET

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Charlotte Løvåsen handler grønnsaker på Vung Tau i Kristiansand.

Charlotte (23) kjøper frukt og grønt til nesten halv pris

Rotter Arendal

Har tatt fleire tusen rotter: – Ein markant auke

En illustrasjon omkring hvordan Nye veier ser for seg å utnytte sidearealet til veien til å produsere kraft.

Tror dette blir en del av fremtidens veibygging

null
Spiller nå
Mistenkt for tyveri 01:28
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,63 kr
Dyrest kl. 09 1,01 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 3,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,4 kr En vask
  • Varmeovn 0,8 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jun 2023 – jun 2024
    + 4,9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,2 %