Skuffende satsing

- Kulturdepartementet satser lite på Wergeland utover i landet.

Henrik Wergeland
Foto: NTB / SCANPIX

Dagny Anker Gevelt

Dagny Anker Gevelt

Foto: www.kristiansand.kommune.no

- Kulturdepartementet satser lite på Wergeland i jubileumsåret, mener kulturdirektør i Kristiansand kommune, Dagny Anker Gevelt.

Hun er skuffet over at departementet ikke bevilger penger til andre markeringer enn statens egne, og ikke til lokale arranementer som hyller dikteren.

Henrik Wergeland ble født i Kristiansand den 17. juni 1808.

Alt skjer i Oslo

Torsdag kveld ble Wergelandjubileet offisielt åpnet av kronprins Haakon. i Oslo. Men det var i Kristiansand Henrik Wergeland ble født og vokste opp til han var ni. Da flyttet familien til Eidsvold.

I Kristiansand skal det skje mye gjennom jubileumsåret. Men det er på tross av og ikke på grunn av satsningen fra Kulturdepartementets side, ifølge kritikerne.

Kulturdirektør Dagny Anker Gevelt i Kristiansand kommune fremhever Utenriksdepartementetssatsning på elevprosjekter i Norge og Midt-østen. Men - som hun sier - Kulturdepartementet bevilget ingenting på fjoråretsbudsjett:

- Jeg har fått beskjed fra departementet om at det ikke er penger til Wergeland-markering andre steder enn det de selv skal arrangere. Det gjør meg skuffet fordi jeg mener Wergeland hadde en sterk posisjon i norsk litteratur og norsk samfunnsutvikling. Hans meninger er synspunkter er like aktuelle i dag. Dette kunne vært gjort mye mer offensivt, mener kulturdirektøren.

For nesten ett år siden fikk regjeringen kritikk for manglende satsning på det kommende jubileet. Han som da kritiserte regjeringen var Jan Holljen Thon, 1.amanuensis i litteratur ved Universitetet i Agder og leder av Det norske Wergelandselskapet. Han opprettholder kritikken, og mener statens manglende satsning er paradoksal, i lys av interessen for 200-årsjubilanten.

Kunnskaps-sug

- Jeg opplever et sug etter kunnskap om Henrik Wergeland de gangene jeg snakker om ham. Det er stor interesse og det står i grell kontrast til satsingen fra departementet. For det første er den alt for liten og knyttet for mye opp til institusjoner og ikke til den bredden som det burde ha vært i Wergelands-jubileet, sier Thon.

Han peker på konsekvensene. Agder Teater planla en sjelden oppsetting av et Wergeland-stykke som måtte skrinlegges på grunn av pengemangel. Thon må selv på privat sponsorjakt for å få midler til jubileumsfeiringen. Han mener det er viktig å markere Wergeland skikkelig.

- Vi skal være stolt av våre forfattere og Wergeland må formidles. Det krever både tid og penger, sier Thon.