NRK Meny
Normal

Lover DAB-dekning i tunneler

Du kan lytte på DAB-radio i tunneler som er lengre enn 500 meter fra neste sommer. Men bilbransjen mener DAB-utbyggingen går alt for sakte.

DAB i bil

Det vil koste Statens vegvesen om lag 30 millioner kroner å få DAB-dekning i 62 tunneler.

Foto: NRK

Det blir DAB-dekning i Statens vegvesen Region sør sine tunneler som har en lengde på minst 500 meter senest neste sommer.

Dermed blir det DAB-dekning i 62 nye tunneler, sier Egil Grønnskei, tunnelkoordinator i Statens vegvesen region Sør.

– Det vil gjelde alle de tunnelene som i dag har etablert antennekabel gjennom tunnelene – det vi kaller en sprede-kabel som gir signaler til det nødnettet vi nå har bygget ut. De 62 tunnelene som har nødnett vil få DAB innen sommerferien, sier Grønnskei.

Bilbransjen misfornøyd med tempo

Bilbransjen på Agder synes det har gått for sakte å bygge ut DAB i tunneler. Det sier Terje Jochumsen, formann i Vest-Agder bilbransjeforbund ...

– Dette går alt for sakte. Volkswagen har hatt dette i bilene sine i mange år og kundene våre ønsker å ha det og det må fungere. Det blir mer og mer tunneler, mer og mer bygging over lange strekninger, og det er også en trafikksikkerhetssak når du er inne i tunnelen at du får all informasjon inn på radioen, sier han.

Grønnskei i Statens vegvesen parerer kritikken slik.

– Jeg forstår at bransjen er interessert i å få dette på plass raskest mulig, men jeg synes kritikken kanskje skyter litt over for verken bilbransjen selv eller andre er klare til å ta imot DAB overalt ennå. Vi følger vel takten som er noenlunde lik i hele Norge vil jeg tro, sier Grønnskei.

FM-båndet slukkes i 2017

Interesseorganisasjonen Digitalradio Norge har vært en pådriver for å få DAB-dekning i tunneler. Kommunikasjonssjef Mari Hagerup er svært fornøyd med nyheten om DAB-dekning innen sommeren 2015 på Sørlandet.

Hagerup mener bilbransjen fortsatt har et arbeid å gjøre med å få DAB-radioer i alle nye biler, før FM-båndet etter planene slukkes i 2017.

– Vi går over i en situasjon der alle bilradioer må ha en løsning for å kunne ta inn DAB – og jeg ser jo at det fremdeles er en jobb å gjøre der, sier hun.

Jochumsen sier de aller flest nye bilmodeller i dag er utstyrt med DAB-radio.

– Mange bilmerker har dette som standard i dag – eller du kan få kjøpt det som ekstrautstyr. På alle bilmerker kan du for ca. 2900 kroner få oppdatert radioen din til en DAB-radio. Da har du jo all musikk og alt du ønsker deg og slipper CD-er og løse gjenstander i bilen som også er en trafikksikkerhetssak.

Det er uklart når tunneler under 500 meter får DAB-dekning.