Hopp til innhold

Fire av fem slukkekrav innfridd

Fire av fem krav for FM-slukking i 2017 er innfridd. NRK er rimelig sikker på at det siste kravet om lytting også vil innfris i løpet av året.

NRK Klassisk med Alexander Rybak, Per Sundnes, Tine Ting Helseth og Arve Tellefsen.

Digital merverdi: At radiolytterne skal få noe mer er et av kravene som stilles for at radioen skal bli heldigital. NRK har svart med gjesteprogramledere som Alexander Rybak, Per Sundnes, Tine Ting Helseth og Arve Tellefsen på NRK Klassisk nå i høst og tidligere er helt nye kanaler som NRK P1+ og NRK P13 lansert.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

I siste statusrapport om hvor langt Norge er kommet i overgangen til en heldigital radiodistribusjon konstaterer Medietilsynet at det meste begynner å komme på plass

Medietilsynet peker på at det digitale nettet er tilfredsstillende utbygd, at tilbudet representerer en teknologisk og innholdsmessig merverdi for publikum og at det nå finnes rimelige og teknisk tilfredsstillende løsninger for mottak i bil.

Det siste kravet om minst 50 prosents digital lytting fastslår Medietilsynet så langt ikke er på plass. Det mangler tre prosentpoeng – de lytterne må være på plass i løpet av 2014.

Les: Medietilsynets statusrapport (5/14) om radiodigitaliseringen

Digitale sukkerbiter

Det tror NRKs radiosjef Marius Lillelien skal være mulig. - Vi ser at vi har en fin tilvekst av digitale radiolyttere. Vi har tatt flere grep for å styrke og utvikle det digitale radiotilbudet. Det skal vi fortsette med og da tror jeg også vi skal kunne innfri kravet om antallet digitale lyttere ved årsskiftet, sier han.

Å flytte Norges mest prisvinnende radioprogram, Radioresepsjonen, til heldigitale NRK P13 var et slikt grep.

Den nye radioen er her

I dag relanseres NRK Klassisk med nye profilerte programledere som Per Sundnes, Alexander Rybak, Arve Tellefsen og Tine Thing Helseth.

Lillelien sier han har flere slike digitale godbiter som skal gjøre DAB-tilbudet enda mer fristende i månedene som kommer.

- Vi har en stor og viktig jobb med å fortelle det norske folk om det nye brede digitale radiotilbudet som nå faktisk forefinnes. Og at dette kan folk ta del i og glede seg over - nå i dag. Mange har oppdaget det, men det er også mange som ikke klare over at den nye radioen allerede er her, sier Lillelien.

Les mer: NRKs digitale radiotilbud

Spent på DAB i bil

Selv var han mest spent på om Medietilsynet mente kravene knyttet til digital radiolytting i bil var på plass, da han leste statusrapporten.

- Det var godt å lese at tilsynet mente at også bil-kravene var akseptabelt innfridd, sier Lillelien.

Samtidig er han den første til å påpeke at på bilsiden er det fortsatt mye å gå på.

- Det gjelder faktisk antall mennesker som kan lytte digitalt i bilen sin i dag, og det utstyret som finnes for å oppgradere bilen. Her kan mye bli bedre og her skjer det mye. Ting ordner seg, det mener Medietilsynet også, konstaterer han.

Hør radio: radio.nrk.no

Samlet radiobransje bak overgangsplan

Han er også glad for den felles planen for overgangen til en heldigital radiotid som en samlet radiobransje nylig la fram.

- Det styrker vår sak når politikerne nå skal ta den endelige politiske beslutningen om når radioen i Norge skal bli heldigital. Jeg er rimelig sikker på at alle de fem kravene som er satt for slukking i 2017 skal være innfridd i løpet av året, sier NRKs radiosjef Marius Lillelien.