NRK Meny
Normal

Charlie Hebdos sjefredaktør kommer til Norge

Sjefredaktør Gerard Biard i det terrorrammede satiremagasinet Charlie Hebdo kommer til Norge i august for å diskutere ytringsfrihetens pris.

Øystein Djupedal, Gerard Biard og Harald Stanghelle

Sjefredaktør i Charlie Hebdo Gerard Biard (i midten) sammen med fylkesmann Øystein Djupedal og Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle.

Foto: Privat

– Jeg tror han var fascinert over hele opplegget. At det er både en politisk møteplass for medier, elite, politisk interesserte, men også for folk på Sørlandet og for grasrotorganisasjonene. Det var noe som appellerte til en «outsider», som Charlie Hebdo-redaktøren alltid har vært, sier redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle til NRK.

Det er redaktørens første offentlige oppdrag utenfor Frankrike etter at to menn tok seg inn i redaksjonen og drepte tolv ansatte i magasinet.

Da terroren fant sted i Paris, var Biard i London. Det reddet livet hans, ifølge Aftenposten.

– Svært preget

Under Arendalsuka, fredag 14. august, møter Biard utenriksminister Børge Brende (H) til debatten Ytringens pris. Også Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland og forelegger William Nygaard skal være med i debatten.

– Han er svært preget. Livet hans er totalt endret, sier fylkesmann i Aust-Agder og programsjef for Arendalsuka, Øystein Djupedal.

– Når han nå har takket ja til å komme til Arendal, er det fordi han likte ideen med en folkelig debattuke, en dugnad for det frie ord, der alle arrangementer er gratis og der maktelite og politikere møter folket direkte, sier Djupedal.

Tolv personer ble drept i et angrep på redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris 7. januar. Dagen etter ble en politikvinne drept, og 9. januar ble fire mennesker drept i en gisselaksjon i en matbutikk.

Arendalsuka tok initiativ

Det var Harald Stanghelle og Øystein Djupedal som gjorde avtalen med Gerard Biard i Paris i vår.

– Det var Arendalsuka som kom med initiativet. Vi var med så godt vi kunne fra Aftenpostens side. Kombinasjonen Arendalsuka og en avis som Aftenposten var nok utslagsgivende, sier Stanghelle.

– Vi synes det er litt stas at det første redaktøren stiller opp i etter tragedien, som rammet så hardt, er i Norge og Arendal, sier han.

Arendalsordfører Einar Halvorsen er svært fornøyd med at Biard kommer til Arendal. Halvorsen er også leder for Rådet i Arendalsuka.

– Dette er veldig stort, det må vi si. Det viser hvor viktig Arendalsuka er i ferd med å bli. Når vi går så sterkt utenfor landets grenser når det gjelder den politiske debatten. Det viser behovet det har vært for Arendalsuka, sier han.