Ber foreldre droppe alkoholen i jula

Butikknissen Svein Ole Samuelsen ber folk tenke over sitt alkoholkonsum i jula. I sin egen oppvekst hadde han vonde opplevelser knyttet til alkohol i høytiden.

Svein Ole Samuelsen

Svein Ole Samuelsen ønsker at barn skal få oppleve en jul uten alkoholbruk i sin nærmeste familie.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Mange barn her i landet gruer seg hvert år til jul og julefeiring.

Årsaken er knyttet til ubehagelig opplevelser rundt alkoholbruk i hjemmet.

Svein Ole Samuelsen i Arendal har selv hatt vonde barneopplevelser rundt dette, og nå ber han folk skrive under på at de vil droppe alkoholen i juledagene.

NRK møtte han på kjøpesenteret en tidlig morgen i full gang med å skape god julestemning for kundene og samle underskrifter.

– Jeg serverer kundene eplejuice. En som kom forbi sa at det så ut som akevitt, og det er greit at det ser ut som akevitt, fordi det setter søkelys på det jeg er opptatt av, sier han til NRK.

Barn merker forandring

Samuelsen sier barn er veldig oppmerksomme og de merker fort at foreldrene drikker alkohol og at foreldrene forandrer sin måte å være på.

– Ja, barn reagerer på det minste. De merker at det blir en forandring. Og de blir engstelige og lurer på hva som skjer.

– Er det mange barn som lider under dette?

– Ja, det er nesten 200.000 barn som gruer seg til jul. De vil helst ikke ha jul, faktisk. Og jeg har opplevd det selv, sier han.

Samuelsen forteller at han selv har hatt vonde opplevelser som barn knyttet til jul og alkoholbruk.

– Jeg har lagt meg til å sove julaften, fordi jeg ikke ville være med. Og så kom min storesøster og sa at jeg ikke kunne ligge å sove julaften. Jammen, jeg vil ikke oppleve dette her, sa jeg. Hele desembermåned var egentlig ille, sier Samuelsen.

– Hva gjør dette med barn?

– Ja, det skaper usikkerhet, litt redsel og uhygge rett og slett, sier han.

Ber folk skrive under

Butikknisse Svein Ole Samuelsen ønsker nå at kundene skal skrive under på en kontrakt hvor de lover å ikke drikke alkohol i julen.

– En kunde som kom forbi her ville ikke skrive under på "kontrakten" med deg. Må de som velger å skrive under være alkoholfrie hele julen?

– Ja, de må forplikte seg på å ikke drikke alkohol den 23., 24. og 25. desember.

– Og slagordet er "Alle barn har rett til en hvit jul". Men dere tenker ikke på snøen?

– Nei, egentlig ikke. Men de som har alkoholproblemer vil gjerne ha noen "hvite" dager, også overfører vi dette til å gjelde barna og jula.

Økt omsetning i jula

Gunnar Inge Aaneland

Butikksjef Gunnar Inge Aaneland på Vinmonopolet i Arendal.

Foto: Espen Bierud / NRK

Butikksjef for Vinmonopolet i Arendal, Gunnar Inge Aaneland, sier det er økt omsetning av alkohol i desember.

– Desember er en måned med økt omsetning også på Vinmonopolet. Vi dobler nesten omsetningen i desember i forhold til en annen måned ellers i året, sier han.

– Hva betyr dette i konkrete tall for din butikk i Arendal?

– Vi selger cirka 90.000 liter alkohol bare i desember. Og vi selger cirka 45.000-50.000 liter i en annen måned i året, bortsett fra sommersesongen, sier Aaneland.

– Hva tenker du som sjef for Vinmonopolet i Arendal når du hører om butikknisse Svein Ole Samuelsen som fokuserer på barn og foreldres alkoholbruk i jula?

– Det er jo ikke vanskelig å være enig med han i det. Vinmonopolet som sådan har et samfunnsansvar og skal begrense omsetningen av alkohol og holde omsetningen i kontrollerte former. Vi har sterkt fokus på å unngå "langing" og vi ber alle under 25 år om å vise legitimasjon for å sikre at de er gamle nok til å kjøpe. Så jeg føler at vi i Vinmonopolet bidrar det vi kan for å holde omsetningen av alkohol i kontrollerte former og med det begrense omsetningen, sier han.

– Det er også et fokus hos dere på alkoholfrie varer i Vinmonopolets hyller. Hvorfor det?

– Det er viktig å vise kundene at vi har et bredt utvalg av alkoholfrie produkter. Det finnes alkoholfrie hvitviner, rødviner og øl. Og vi har et bredt utvalg av alkoholfrie fruktdrikker. Det er gode råd å få på Vinmonopolet for dem som ønsker et alkoholfritt alternativ til julematen. Vi har nemlig et alkoholfritt tilbud til det meste av den tradisjonsrike maten som serveres i jula, sier Aaneland.

– Selger dere noe særlig alkoholfritt?

– Ja, salget av alkoholfrie drikker har økt og kvaliteten har blitt veldig bra, avslutter han.