Normal

Bussjåfører lei av å «gjøre fra seg» i skauen

Stortingspolitiker Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener Yrkestrafikkforbundet må tas på alvor når de nå krever bedre forhold for bussjåfører som må på do i arbeidstiden.

buss

Bussjåførene har ofte dårlig tilgang på toaletter, og må holde seg i timevis.

Foto: NRK

– Det er et helt rimelig krav som bør ivaretas når fylkeskommunen legger opp infrastrukturen rundt bussrutene. Uansett yrke må man legge til rette for at det skal være mulig å gå på do. Noe annet er unaturlig, sier Grøvan, som sitter i Stortingets transportkomité.

 Hans Fredrik Grøvan

Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener Vest-Agder fylkeskommune må ta bussjåførene på alvor.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stortingspolitikeren sier det er helt elementært at Yrkestrafikkforbundet nå krever endringer i situasjonen for bussjåførene.

Mange klager fra bussjåfører

Yrkestrafikkorbundet mener toalettbesøk bør legges til rette for når Vest-Agder fylkeskommune nå arbeider med en ny plan for kollektivtransporten frem til 2020.

– Lurer på om de ansatte i fylkeskommunen kunne tenke seg å sitte i 5-6 timer i stolen sin uten en sjanse til å gå på do, sier forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet, Svein Furøy.

Svein Furøy

Det er ikke en bussjåfør verdig å måtte gå på do i skauen, mener forbundsleder i Yrkestrafikkforbundets Svein Furøy.

For det er hverdagen for mange bussjåfører rundt om i landet. Toalettmulighetene er svært begrensa, og de kan ikke bare «svippe innom» en tilfeldig bensinstasjon.

Skauen ofte eneste mulighet

Vest-Agder er ikke nødvendigvis verre enn andre fylker, sier forbundslederen. Men det er nå fylket legger planene fremover:

– Vest-Agder er ikke utpekt som noe spesialfylke, men vi ønsker at de skal ta det med nå når de planlegger.

Slike uverdige forhold krever vi en slutt på

forbundsleder i Yrkestrafikkforbundets Svein Furøy

I høringsbrevet står det:

«...at det enkelte steder bare er skauen som er eneste mulighet, og for kvinner byr dette ofte på enda større problemer.»

Furøy mener ingen annen arbeidstakergrupper hadde funnet seg i slike forhold, og at dette er et stort problem som må ta slutt.

Mener de klarer å «knipe igjen»

vidar ose

Samferdelssjef i Vest-Agder fylkeskommune, Vidar Ose, mener rutene i Vest-Agder er såpass korte at sjåførene vil klare å «knipe igjen».

Foto: NRK

Samferdselssjef i Vest-Agder fylkeskommune, Vidar Ose, mener rutene i Vest-Agder er såpass korte at sjåførene vil klare å «knipe igjen»:

– De er ikke av så lang varighet at det skulle fordre noe midtveis.

Han mener likevel at alle innspill er viktige, og at toalettforholdene også skal tas hensyn til i den nye planen.

Det gleder forbundslederen:

– Vest-Agder har jo nå en mulighet til å bli et eksempelfylke til etterfølgelse, sier Furøy i Yrkestrafikkforbundet.