Hopp til innhold

– Hele saken stinker

Einar Øgrey Brandsdal har hyret advokater for å undersøke om Cultiva-styret er inhabile. Han utelukker ikke at saken havner i retten.

Einar Øgrey Brandsdal

Netthandelen-gründer Einar Øgrey Bransdal har fått to advokater til å se på habiliteten til Cultiva-styret.

Foto: Mirjam Svendsen

Fredag vedtok Cultiva å bevilge 100 millioner kroner til byggingen av Kunstsilo. Saken har vært diskutert heftig, og Brandsdal er en markant motstander av planene.

– Jeg er veldig skuffet over at Cultiva velger å bruke penger på dette. De overkjører rådene de har fått fra økonomiske eksperter og folk i byen, og gir heller pengene til Nicolai Tangens malerier, sier han til NRK.

Fra før av har Brandsdal startet en underskriftskampanje mot prosjektet, som har samlet rundt 1200 underskrifter. Han har ventet spent på hva Cultiva kom til å gjøre i saken.

– Skal trekke inhabilitetskortet

– Jeg hadde en god følelse på at styret kanskje ville snu nå. Jeg vet at de har fått råd fra en advokat om at styret er habile i denne saken, men etter å ha diskutert saken med advokater i Oslo har vi kommet frem til at dette kan det stilles spørsmål ved. Nå skal vi jobbe videre for å få dette vurdert, sier Bransdal.

Styremøte, Cultiva

Cultiva-styret behandlet saken fredag under ledelse av Ansgar Gabrielsen

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Er det ikke naturlig at ledere på Sørlandet kjenner hverandre?

– Jo, men da skal de trekke inhabilitetskortet og melde seg inhabile i slike saker. Alt i denne prosessen er i grenseland. Hele saken stinker, med bindinger mellom mange av dem som sitter i styret i Cultiva og de som tar andre avgjørelser. De tapper Cultiva for penger som burde ha gått til byens barn og unge, sier Brandsdal.

Har vurdert habiliteten

Styreleder i Cultiva, Ansgar Gabrielsen, er ikke bekymret over at Brandsdal hyrer advokater.

– Enhver står fritt til å bruke pengene sine til hva som helst, også å betale advokater. Vi har foretatt juridisk vurdering i forkant av styremøtet, for å være helt sikre på at det ikke var noen tvil om habiliteten. Vi har gjort vår hjemmelekse, sier han.

Ansgar Gabrielsen

Styreleder i Cultiva, Ansgar Gabrielsen.

Foto: Kai / Stokkeland

– Hva tenker du om oppmerksomheten saken har fått?

– Det er en selvfølge at en slik sak får oppmerksomhet når vi gjør noe som er utenom det ordinære. Det var mer bråk da vi bygget Kilden, og vi opplevde lignende da vi bygget Munch-museet og Spangereid-kanalen.

Brandsdal skal møte med sine advokater neste uke, og vil da avgjøre hva som skjer videre i saken.

– Er det grunnlag for det må vi vurdere om vi skal ta saken opp i rettsapparatet. Vi kommer ikke til å gi oss, for vi mener at pengene Cultiva nå bevilger tilhører barna i Kristiansand, sier han.

Kunstsilo