Normal

Bostedsløs ble kasteball hos NAV

En bostedsløs mann har sovet flere uker i en parkeringstunnel i kulda. NAV i Arendal har nektet å hjelpe mannen som er fra Grimstad.

Tunnel

I denne parkeringstunnelen i Arendal sentrum har den bostedsløse mannen overnatta.

Foto: Espen Bierud / NRK

Knut Mørland

Mørland har gitt Grimstad-mannen varmere omgivelser.

Foto: Ludvigsen, Benedicte Goa / NRK

Arendal kommune bryter loven når de ikke tar hånd om en bostedsløs mann fra nabokommunen som har bodd på gata i flere uker i kulda. Det hevder bystyrerepresentant Knut Mørland som nå har gitt mannen midlertidig tak over hodet.

– Han hadde bodd ute i et par uker og hadde en sovepose, men det var kaldt. Han sa han bodde i tunnelen i Arendal og nå når det er ned mot 10-15 kuldegrader - så er det nær døden, sier Mørland.

NAV i Arendal fraskriver seg ansvaret

Den bostedsløse mannen som har overnattet i parkeringstunnelen i Arendal skal ha tatt kontakt med NAV i byen for å skaffe seg tak over hodet, men skal ha fått beskjed om å henvende seg i hjemkommunen Grimstad i stedet. Resultat er at mannen har blitt på gata i Arendal.

– NAV skal skaffe midlertidig bolig til folk som sliter - og i denne kulda er det ikke greit at dette skjer, sier Mørland.

NRK har også snakket med andre sentrale personer i rusabeidet i byen som bekrefter flere lignende tilfeller der folk uten tak over hodet vises tilbake til hjemkommunen.

Mener loven brytes

Mannen som nå er i søkelyset er fra Grimstad, men på sosialkontoret der er klar på at det er oppholdskommunen, altså Arendal, som har ansvaret.

– Det framkommer i NAV-loven at han har rett til å få hjelp i den kommunen han oppholder seg, sier enhetsleder Vidar Gabrielsen.

Men NAV i Arendal har en annen oppfatning og mener det er hjemstedskommunen Grimstad som skal ta seg av folk i slike tilfeller.

Fullt i herberget

Dermed er en altså like langt, og når Natthjemmet i Arendal som tar hånd om folk uten tak over hodet , er fullt, ble det private som måtte innkvartere mannen foreløpig. Knut Mørland har ordnet plass til mannen i en varm lugar på en av båtene sine.

– Skal det være slik at privatpersoner ordner bolig til bostedsløse?

– Jeg synes det er hyggelig at folk kan gjøre det - og det er veldig mange som stiller opp, både Frelsesarmeen, Blå Kors og Natthjemmet. Men i et rikt land som Norge skulle vi ha plass til de som sliter, sier Mørland.

– Uverdig spill mellom kommuner

Stortingsrepresentant Freddie de Ruiter (AP i Aust-Agder) mener denne kranglingen mellom kommunene er uverdig.

– Det er uakseptabelt at de menneskene som sitter neders ved bordet i vårt samfunn, blir kasteballer i systemet., sier han.

– Bør man da endre systemet slik at kommunene ikke får ansvaret?

– Hvis det viser seg at de som trenger vår hjelp aller mest blir kasteballer og offer for et svarteper-spill mellom kommunene - så er det godt mulig, sier de Ruiter.