NRK Meny
Normal

Bøndenes protestaksjon ved varelagre i gang

Om lag 30 bønder aksjonerer utenfor Askos matvarelager i Lillesand og stanser all utkjøring av matvarer fra anlegget.

Bønder blokkerer Askos anlegg i Lillesand

Her stanser bøndene utkjøring av mat fra ASKOs lokaler i Lillesand.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Fredag morgen var bøndene i full gang med protestaksjonen mot landbruksoppgjøret. Bøndene aksjonerer for å vise sin misnøye mot at jordbruksforhandlingene om lønn er brutt.

Bøndene har varslet at de vil blokkere utkjøring av mat fra Askos matvarelager i Lillesand og andre grossistanlegg rundt i landet fra klokken 06.00.

Risikere å måtte kaste varer

– Det får først og fremst konsekvenser for våre kunder. Hvis det ikke blir veldig langvarig, så klarer vi å ivareta de varene vi har på lager.

Men matvaregrossisten i Lillesand må kaste mat dersom bøndenes blokkade av anlegget blir langvarig.

Knut Erik Ulltveit

Fylkesleder i Aust-Agder bondelag, Knut Erik Ulltveit.

Foto: Sander Heggheim / NRK

– Det skal ikke gå veldig lang tid før vi må begynne å kaste varer. Dette har med holdbarhet å gjøre. Det kan fort bli mye penger å tape, sier distribusjonssjef i Asko Agder Øyvind Moland.

Fylkesleder i Aust-Agder bondelag, Knut Erik Ulltveit, sier han forstår at folk kan bli frustrert dersom matvarer forsvinner fra butikkhyllene.

– Jeg forstår at det kan bli reaksjoner. Det vil minke med matvarer hvis vi holder blokkaden. Tidsrammen er ikke satt. men vi kommer til å bli en stund til.

Bøndene aksjonerer for å vise sin misnøye mot at jordbruksforhandlingene om lønn er brutt.

Sperrer med traktorer

NRK var på plass i Lillesand fra klokken 05.30 fredag morgen. Fram til klokken 06 hadde seks lastebiler med matvarer kjørt ut fra anlegget uten å bli hindret.

Bøndene aksjonerer ved 25 ulike matvareanlegg i hele landet.

.

Tines lastebiler får passere, ettersom det er dagligvarekjedene bøndene ønsker å ramme med aksjonen. Det er uvisst hvor lenge de kommer til å holde aksjonen gående.

Politiet er til stede på flere av aksjonsstedene.

I Vestby i Akershus forsøker politiet å få oversikt over situasjonen ved ASKOs lager. På Jessheim har politiet på Romerike fått flere klager på traktorer som hindrer trafikken og gjør at folk ikke kommer seg på jobb.

Mellom 200 og 300 bønder hadde planlagt å blokkere utkjøringen av varer fra Norgesgruppen, Coop og Remas grossistlagre over store deler av landet fredag morgen. Blokadene er en protest mot landbruksoppgjøret, der det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom regjeringen og bøndene.

– Vi vil synliggjøre at norsk mat ikke er en selvfølge, sa Bartnes til NTB torsdag kveld.

Asko Lillesand

Seks lastebiler kjørte ut av ASKOs lokaler da NRK var på stedet fra klokken 05.30 fredag morgen.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Vil ikke ramme forbrukerne

Torsdag aksjonerte bønder langs veier og i butikker landet over, men fredag trappes altså aksjonen opp. Konsekvensen blir færre matvarer i butikkhyllene.

– Vi ønsker ikke å ramme forbrukerne, men vi må si klart ifra om konsekvensene av at regjeringen ikke vil satse på et jordbruk over hele landet. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat, sier Bartnes.

– Vi har et godt grunnlag å gjennomføre aksjonen på, og organisasjonen er godt rigget for å gjennomføre aksjonen. Medlemmene våre er frustrerte over at vi ikke fikk til et forhandlingsresultat, sier bondelagslederen.