Hopp til innhold

Ble natteravner og stoppet ungdomskriminaliteten

Da Kristiansand slet med slåsskamper- og ungdomskriminalitet, engasjerte de muslimske lederne seg og ble natteravner. Da stoppet bråket.

Muslimske ledere

Flere muslimske ledere i Kristiansand tok beina fatt som natteravner i helgene, og det har hatt enorm effekt på ungdomskriminaliteten på bare et år. På bildet står styreleder Talal Haydar og sønnen, Omar Talar Haydar.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Vi forteller de unge at slåssingen ikke er tøff, det sier Talal Haydar, styreleder i Muslimsk Union i Agder, og en av initiativtakerne til å engasjere seg i den etablerte natteravn-ordningen.

Nå har natteravnene gjort at de arrangerte slåsskampene i Kristiansand sentrum har forsvunnet, og nå hylles de muslimske lederne av politi og kommunen.

Gikk ut og viste omtanke

Da kriminalitetsstatistikken for 2017 ble lagt frem, viste den at 240 ungdommer ble registrert for lovbrudd. Av dem var 108 ungdommer innvandrere eller norskfødt med innvandrerforeldre.

Det fikk de muslimske lederne i Kristiansand til å reagere.

Natteravn-ordningen til Muslimsk Union på Agder har hatt enorm effekt på ungdomsvold- og kriminaliteten, og hylles av politiet og kommunen.

– Vi får mye kontakt med ungdommen, og vi ser at det nytter at vi er til stede. Vi er der og bygger en relasjon med dem, sier Haydar i Muslimsk Union.

Nå kan de høste fruktene. Ungdomskriminaliteten og volden i Kristiansand er kraftig redusert.

– Når ungdommene ser at vi ledere går sammen med politiet og støtter deres arbeid, så begynner de å forstå at det er ikke «oss» og «de», men «vi», forklarer Haydar.

– Byen er helt forandret nå.

Ole Hortemo, politistasjonssjef i Kristiansand

Hylles av politiet og kommunen

Gjennom hele fjoråret var politiet og kommunen åpen i media om at de ikke klarte å nå frem til gjengangerne.

– En gruppe ungdommer utfordrer oss mer nå enn tidligere. Og jeg er bekymret for ungdomsmiljøet i Kristiansand i dag, sa Grete Pedersen, leder for forebyggende avsnitt ved Kristiansand politistasjon til NRK i januar 2017.

Nå ser politiet- og kommunen at effekten av natteravn- ordningen har vært svært god.

– Det har hatt en fenomenal effekt. De viste en helt annen respekt, og lyttet til disse lederne på en annen måte enn hvordan de lytter til politiet, sier politistasjonssjef i Kristiansand, Ole Hortemo.

Muslimske ledere

– Det nytter å bry seg om ungdommene, sier styreleder for Muslimsk Union på Agder, Talal Haydar (til høyre).

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Ungdommene frykter norsk politi

Talal Haydar peker på at mange av ungdommene i minoritetsmiljøene har en annen oppfatning av politiet. Den oppfatningen jobber de muslimske lederne med å endre på.

– Disse ungdommene har vokst opp i en del av verden der de ser på politiet som korrupte, og mange har opplevd vonde saker med urettferdighet, forklarer Haydar.

Johanne Benites Nilsen

Også ungdommene selv forteller om roligere hverdager, forteller Johanne Benitez Nilsen, kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Næringslivet i Kristiansand sentrum melder om mer ro i Markensgate nå, og ungdommene selv rapporterer om roligere dager. Det forteller Johanne Benitez Nilsen, kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune.

– Hvor mye av æren vil du gi til de muslimske lederne?

– De skal ha en stor del av æren. Når vi klarer å engasjere muslimske ledere og foreldre, så har det en stor effekt, og det er vi avhengig av, sier Nilsen.

– Vil dere fortsette arbeidet?

– Selvfølgelig, vi har tenkt å øke innsatsen, fordi det nytter, understreker Tala Haydar.

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,23 kr
Dyrest kl. 18 1,43 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jan 2023 – jan 2024
    + 8,7 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %