NRK Meny
Normal

Ber utesteder nekte MC-medlemmer

Politiet og Arendal kommune oppfordrer utesteder i Arendal til å nekte medlemmer av en ny kriminell MC-klubb adgang til utestedene. Utelivsbransjen mener forslaget er umulig å gjennomføre i praksis.

Politiet og Arendal kommune oppfordrer utesteder i Arendal til å nekte medlemmer av en ny kriminell MC-klubb adgang.
Utelivsbransjen mener forslaget er umulig å gjennomføre.

Havnepuben i Arendal vil ikke nekte MC-medlemmer adgang hvis de oppfører seg ordentlig.

«Pressens Faglige Utvalg (PFU), som er klageorgan for norske medier, mener NRK Sørlandet brøt god presseskikk i et nyhetsinnslag som omhandlet MC-klubben Coffin Cheaters Norway, avd. Arendal. I den påklagede nettartikkelen og i tv-innslaget sies det: «Det er først og fremst narkotikakriminalitet gjengen på 10 til 15 medlemmer driver med.» Så langt utvalget forstår, ut fra klage og tilsvarsrunde, har det ikke fremkommet informasjon som skulle tilsi at dette er dokumentert. Sett i lys av påstandens konkrete innhold og konstaterende form, mener utvalget at NRK burde tatt forbehold eller gjort mer for å dokumentere disse opplysningene.»

Svein Stornæs Nilsen

Eier av Havnepuben, Svein Stornæs Nilsen, vil ikke nekte medlemmer av MC-klubber adgang.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Jeg har ingen mulighet til å nekte disse menneskene adgang når de oppfører seg på en ordentlig måte, sier Svein Stornæs Nilsen.

Som eier av Havnepuben i Arendal sentrum er han en av dem som oppfordres til å ikke slippe inn medlemmer av MC-klubber.

Det er ikke mer enn to år siden han hadde Hells Angels på besøk på Havnepuben.

Vil føre til krangel

Stornæs Nilsen vil heller ikke at kriminelle MC-gjenger skal etablere seg videre i byen, men mener forslaget om å nekte klubbmedlemmene adgang er umulig å gjennomføre.

– Det er forferdelig å begynne å plukke ut et menneske med skinnjakke i en kø, eller to eller tre. Det vil garantert bli krangel, sier Stornæs Nilsen.

Under formannskapsmøte i Arendal i dag fortalte en bekymret politistasjonssjef politikerne om den nye MC-klubben som skal ha etablert seg i byen.

– Driver med kriminalitet

Klubben Coffin Cheaters, som politiet ser på som kriminell, har etablert seg ved det gamle bedehuset på Bråstad.

– Disse klubbene definerer seg selv på utsida av samfunnet og har sine egne regler. Vår etterretningsinformasjon er at de driver med kriminalitet, sier politistasjonssjef Jan Sverre Krogstad.

Det er først og fremst narkotikakriminalitet gjengen på 10 til 15 medlemmer driver med. Kommunen sier de ser svært alvorlig på saken og sier de skal motarbeide MC-klubben på alle lovlige måter.

Nå oppfordrer de utelivsbransjen til å gjøre det samme.

– Næringslivet må ta del i denne bekjempelsen, og da mener vi spesielt restaurantbransjen, at de forhindrer dem i å etablere seg i den delen av næringslivet, sier Krogstad.

Ta av MC-symboler

Politiet og kommunen vil at utestedene skal nektet medlemmer med klubbvester adgang.

– Skal de inn på restauranter må de ta av symbolene sine. Det er viktig for utelivsbransjen at gjestene deres også kan føle seg trygge, og her skal politiet være behjelpelige, sier Krogstad.

Åpen dør for alle

Politikerne i et enstemmig formannskap besluttet i dag at kommunen skal bekjempe etableringen av MC-klubben.

Men på Havnepuben kommer døra til å være åpen for alle.

– Vi vil samarbeide med politiet og myndighetene og vi vil melde fra. Men vi har ingen mulighet til å gjøre noe med disse menneskene, hverken når de er inne her eller ute, når de oppfører seg helt normalt. Og det gjør de stort sett, i alle fall her på Havnepuben, sier Svein Stornæs Nilsen.

Torsdag skal saken om MC-klubbene behandles i bystyret i Arendal.