Hopp til innhold

Ber om samlingssted for transer

Transpersoner på Sørlandet ønsker et sted de kan treffes. Bakgrunnen for ønsket er å få folk ut av skapet og dermed få en større aksept i samfunnet for transpersoner.

Video Transpersoner vil ha eget samlingssted

Silje Håvard Bolstad er en av få som lever åpent som transperson på Sørlandet.

Vil lokke transer ut av skapet

Silje Håvard Bolstad

Silje Håvard Bolstad lever åpent som transperson, og håper flere vil følge etter.

Foto: Malin Lassemo / NRK

– Det er en følelse av frihet og at det er lov til å være seg selv, sier Bolstad til NRK.

Men ikke alle er like frigjort og Bolstad tror et felles samlingssted for transpersoner kan føre til at flere står frem med sin transidentitet.

– Jeg tror det er viktig for selvfølelsen til transpersoner å møte andre og føle et fellesskap. Det tror jeg er en ganske viktig del av å utvikle en identitet som transperson, sier Bolstad.

– Vi er der homser var for 20-30-40 år siden

For flere føler seg ukomfortable med å være transe utenfor hjemmet.

– Det en er redd for er at folk skal se rart på deg, sier Thomas Gjestland, som nylig sto frem som transperson.

– Det å gå og være transe hjemme det er ikke det hele. Jeg vil kunne gå ut i en stor verden også, sier Gjestland, som mener et felles samlingssted hvor likesinnede kan møtes vil øke trygghetsfølelsen blant transpersonene.

– Bygge opp et miljø hvor en kan være trygg på seg selv. Treffe andre som også er transer. Kunne snakke sammen og utveksle erfaring, sier Gjestland.

– Jeg tror transer generelt er der hvor homofile og lesbiske var for 20-30-40 år siden, sier transpersonen ettertenksomt.

Støttes av LLH

Lene Tønnessen

Lene Tønnessen i LLH.

Foto: Malin Lassemo / NRK

Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) avdeling Sør ønsker å gjøre noe med saken. Foreningen vil starte et arbeid med å finne et felles møtested.

– Skape en arena hvor transer kan treffe andre transer. Der transer som kanskje ikke tør å gå offentlig ut kan føle seg trygge blant andre, sier leder Lene Tønnessen for LLH Sør.