Ber om 11 års fengsel for drapstiltalt 16-åring

Aktor ber om 11 års fengsel for den 16 år gamle jenta som er tiltalt for drap og drapsforsøk på Sørlandssenteret sommeren 2017.

Åse Johnsen Drabløs og Jan Tallaksen

Aktor Jan Tallaksen har bedt om 11 års fengsel for den drapstiltalte 16-åringen.

Foto: Hans Erik Weiby

Aktor, statsadvokat Jan Tallaksen, holdt sin prosedyre i Kristiansand tingrett mandag.

Aktor har ikke lagt ned påstand om forvaring.

Den 26. juli i fjor gikk den da 15 år gamle jenta inn på Coop Obs på Sørlandssenteret i Kristiansand. Der tok hun en kokkekniv fra hyllene og knivstakk 17 år gamle Marie Skuland, som var sommervikar i butikken. Skuland ble drept med et 10 til 15 centimeter dypt knivstikk i magen.

Den tiltalte jenta knivstakk også 24 år gamle Christine Aaneland og påførte henne kritiske skader.

– Ville drepe

Aktor la vekt på at drapet på Marie Skuland var begått med overlegg.

– Hun ville drepe, og det syns jeg handlingens karakter er et vitnemål på, sa Tallaksen i Kristiansand tingrett.

Han la også vekt på at Skuland og Aaneland var tilfeldige ofre og at de kun ble valgt ut for å tilfredstille jentas eget behov for oppmerksomhet.

Tallaksen mener jenta har vist at hun har lav terskel for å utføre alvorlig og massiv vold.

– Jeg vil karakterisere drapet på Marie som en kaldblodig, brutal , følelsesløs og overlagt handling. Handlingen ble utført på en måte som gjorde at Marie ble raskt satt ut av spill. Det samme gjelder drapsforsøket på Aaneland, sa aktor under prosedyren.

– Ikke tilstrekkelig straff

Bistandsadvokat Åse Johnsen Drabløs sier påtalemyndighetens påstand om fengselsstraff på 11 år er vanskelig å forstå for Marie Skulands etterlatte. Hun mener straffen ikke er tilstrekkelig.

Drabløs viser til at voldsrisikoen er høy, og at den tiltalte jenta vil trenge lang tid med behandling. Hun ber i sin prosedyre retten om å vurdere forvaring.

Bistandsadvokaten ber om at den tiltalte 16-åringen betaler en oppreisning på 200.000 kroner til hver av Skulands foreldre. Hun ber også om en oppreisning for Skulands gravferd på 300.000 kroner.

Bistandsadvokat Maria Ursin Ingebrigtsen mener det er grunnlag for opp mot 400.000 kroner i oppreisning til fornærmede Christine Aaneland.

Åse Johnsen Drabløs

Bistandsadvokat for Marie Skulands etterlatte, Åse Johnsen Drabløs ber retten om å vurdere forvaring for den tiltalte 16-åringen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ber om strafferabatt på minst 60 prosent

Forsvarer Hege Aarli Klem ber om maksimalt seks års fengsel for den tiltalte jenta. Klem mener den omfattende hjelpesvikten og andre formildende forhold kvalifiserer til strafferabatt på minst 60 prosent.

Forsvareren legger til grunn at den tiltalte jenta var strafferettslig tilregnelig under gjerningstidspunktet. Klem peker imidlertid på svakheter i de sakkyndiges vurdering av jentas tilregnelighet, og ber retten vurdere disse.

Hun mener tiltalte ikke knivstakk for å drepe, og at 16-åringen ikke kan dømmes for drap eller drapsforsøk. Istedenfor mener forsvarer at hun bør dømmes for grov groppskade, og grov kroppsskade med døden til følge.

Klem ber retten legge vekt på tiltaltes unge alder og en vanskelig oppvekst, når de vurderer dommen.

Forsvarer Hege Aarli Klem

Forsvarer Hege Aarli Klem mener den tiltalte 16-åringen ikke kan dømmes for drap og drapsforsøk.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Beklaget

Den tiltalte 16-åringen beklaget mandag overfor de etterlate og fornærmede i retten.

– Graden av sorg, skade og belastning jeg har påført dem er bunnløs, umenneskelig, rystende på alle mulige måter, sa hun før retten ble hevet mandag.

Da rettssaken startet, erkjente den tiltalte jenta delvis straffskyld for tiltalen om drap og drapsforsøk. Hun hevder hun ikke mente at knivstikkingen skulle føre til drap.

Statens Helsetilsyn mener helsevesenet brøt loven da jenta ikke fikk god nok hjelp forut for drapet.

En dom vil sannsynligvis foreligge innen to uker.