Ba om å bli dømt til psykiatrisk behandling

De sakkyndige mener tiltalte var tilregnelig da han drepte Joakim Ophaug Røksland (18). I retten ba 20-åringen om å bli dømt til tvungen psykisk helsevern.

Drap i Mandal boligen

Drapet i april 2015 skjedde hjemme hos den tiltalte på Ime i Mandal.

Foto: Ronny Blix Frilans

Det var på spørsmål fra tingrettsdommer Jostein Johannessen at 20-åringen svarte at han ønsket å bli dømt til behandling, i stedet for en lengre fengselsstraff.

Dommeren gjorde 20-åringen oppmerksom på at en dom med tvungen psykisk helsevern innebærer at han kan bli værende i psykiatrien på ubegrenset tid.

Tingrettsdommer Jostein Johannessen

Tingrettsdommer Jostein Johannessen minnet tiltalte om at psykisk helsevern i praksis kan bety flere år i behandling, enn antall år som må sones ved en fengselsstraff.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

– Tidligere har jeg motarbeidet psykiatrien. Nå føler jeg at det er riktig for meg. Behandling kan være med på å forhindre at problemene mine kommer igjen, svarte mannen.

Sa unnskyld

Han understreket at det er svært viktig for han å bli erklært utilregnelig i gjerningsøyeblikket:

– Før var det «Victoria» som styrte meg. Nå er jeg helt frisk og ikke til fare for noen. Vrangforestillingene er borte.

20-åringen innledet andre dag i retten med å spørre om han kunne komme med en beklagelse overfor pårørende til den drepte kameraten.

– Jeg har lyst til å si unnskyld for det grusomme jeg har gjort, og de traumer og skader jeg har påført alle. Jeg har alltid satt Joakim høyeste i livet mitt. Han var min beste venn. Jeg har fra drapsdagen sagt at jeg skulle ønske vi kunne bytte plass, sa mannen.

Statsadvokat og forsvarer

Statsadvokat har planlagt å spørre ut 34 vitner under rettssaken. Her står hun med forsvarer Gøran Møller-Christiansen.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

– Det finnes ikke noe motiv

Tiltalte hevdet videre at bestevennen kun var et tilfeldig offer, som var på feil sted til feil tid.

– Han var et tilfeldig offer, det kunne vært hvem som helst. «Victoria» beordret meg til å drepe han, sa mannen og henviste til sine indre stemmer.

Retten fikk høre at han lenge ikke klarte å ta inn over seg at han hadde drept kameraten. Mannen fortalte at han fremdeles får en voldsom reaksjon når han hører en bil bruke hornet.

– Hver gang jeg hører en bil fløyte, tror jeg det er Joakim som skal hente meg, sa mannen.

Det gikk først opp for ham at han hadde drept kameraten da han så åstedsbilder. I etterkant har 20-åringen følt at kameraten fortsatt lever.

Magne Thauler

Rettspsykiater Magne Tauler stilte spørsmål som fikk drapstiltalte til å innrømme at han har drapstruet rundt 100 personer.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

Fortalte om flere drapstrusler

20-åringen innrømmet i retten at han i løpet av livet har drapstruet en rekke venner og familiemedlemmer. Første gang han ble innlagt i psykiatrien som 13-åring, skal drapstrusler ha vært tema.

– Jeg har nok drapstruet rundt 100 personer, innrømmet 20-åringen.

Under rettssaken kom det også fram at tiltalte skal ha fryktet for hvordan tiden etter videregående skole skulle bli. 20-åringen pekte på at flere av vennene skulle flytte bort for å studere, og han orket ikke å etablere nye vennskap.

Størst av alt var frykten for å miste bestekameraten Joakim Ophaug Røksland.