Hopp til innhold

Dømt til 17 års forvaring for drap i Mandal

En 20 år gammel mann er i Agder lagmannsrett dømt til 17 års forvaring for å ha drept Joakim Ophaug Røksland (18) i Mandal i april i fjor. Han anket på stedet.

Tiltalte i Mandalsdrapet etter pågripelsen
Foto: Jon Anders Møllen/NRK

I tingretten ble 20-åringen dømt til 18 års forvaring med en minstetid på 12 år.

– Det er fint at de reduserer straffen noe, men dommen blir anket til Høyesterett når det gjelder spørsmål om forvaring, sier forsvarer John Christian Elden til

Tiltalte i mandalsdrapet etter pågripelsen

Tiltalte i mandalsdrapet etter pågripelsen

Foto: Jon Anders Møllen/NRK

Fædrelandsvennen.

48 skader

Det var i fjor vår at Norges sørligste by ble rystet av tragedien som siden har blitt kjent som elevdrapet i Mandal.

Om formiddagen 22. april ble Joakim Ophaug Røksland funnet teipet på hender og føtter. 18-åringen ble påført et utall knivstikk i hodet, halsen og overkroppen, og hugget med en machete. Under obduksjonen ble det påvist totalt 48 skader.

Etterpå truet 20-åringen til seg en bil og kjørte fra stedet. Da han senere ble pågrepet, var han iført en militæruniform. I politiavhør har han forklart at han hadde planer om å sette fyr på et auditorium på en skole.

Var tvil om tilregnelighet

20-åringen har hele tiden erkjent at det var han som drepte kameraten, men det har vært tvil om hans tilregnelighet.

Da saken ble behandlet i tingretten hevdet han at han drapsdagen var psykotisk og hørte stemmer i hodet. Retten har imidlertid kjent ham tilregnelig.

JOAKIM

Drapet på Joakim Ophaug Røksland (18) i april 2015 skjedde hjemme hos den tiltalte på Ime i Mandal, da han skulle hentes av kameraten på vei til skolen

Foto: PRIVAT/HANS ERIK WEIBY / NRK