– Blir styrt av sitt alter ego «Victoria»

20-åringen som står tiltalt for drapet på Joakim Ophaug Røksland (18), har splittet personlighet og blir styrt av stemmer i hodet, hevder forsvareren.

Forsvarer Gøran Møller-Christiansen

Forsvarer Gøran Møller-Christiansen.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

Det kom fram da rettssaken i Kristiansand tingrett tirsdag.

Forsvarer Gøran Møller Christiansen fortalte under sitt innledningsforedrag at hans klient har et alter ego ved navn «Victoria».

Beate rullestad-jansen

Statsadvokat Beate Rullestad-Jansen.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

– Min klient har splittet personlighet. Han opplever at hans alter ego «Victoria» styrer livet hans, sa forsvareren. 20-åringen har forklart seg om «Victorias» påvirkning i avhør, og nevnte sitt alter ego under sin forklaring.

– Terrorvelde

Gjerningsmannen fortalte at han ble mobbet gjennom hele oppveksten og at barndommen var preget av frykt og vanskelige hjemmeforhold.

Han ble tidlig diagnostisert med ADHD, Tourettes og en viss grad av Asperger syndrom.

– Tiden på barnepsykiatrisk avdeling var grusom. Det var terrorvelde og tortur. Jeg ble kastet på isolasjonscelle som 13-åring og fikk beskjed om at det ikke var noe potensial i meg, sa tiltalte før han brøt sammen i gråt.

Ifølge 20-åringen ble den nå drepte kameraten en nær venn da han flyttet til Mandal.

Da tiltalte var svært deprimert, skal vennen ha hindret ham i et selvmordsforsøk. De to skal ha utviklet et seksuelt forhold.

Advokater i retten

Drapssaken startet i Kristiansand tingrett tirsdag.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

Fremmedkriger

Dagen da drapet skjedde skal 20-åringen ha bestemt seg for å tilslutte seg en motstandsgruppe i Nord-Irak som kjemper mot terrorgruppen IS. Han skal i dagevis ha sett på torturvideoer fra krigen som gjorde han opprørt.

– Henrettelsene gjorde meg rasende og hatet vokste. Hensikten med å kjempe mot IS handlet om å gjøre noe meningsfylt i stedet for å bare ta mitt eget liv.

Da kameraten ankom leiligheten skal han ha barbert tiltalte på hodet før han skulle kjøre ham til toget.

Politiet har gjort tekniske funn på åstedet for drapet som tyder på at mennene hadde seksuell kontakt like før drapet skjedde.

Bajonett og machete

Under rettssaken forklarte aktor Beate Rullestad-Jansen at 20-åringen kneblet kameraten før han drepte ham med knivstikk.

– Tiltalte skal ha uttalt at han ikke orket å leve lenger, sa aktor.

20-åringen skal ha ikledd seg kamuflasjeklær og dratt kameraten inn i senga. Her skal han ha stukket 18-åringen i halsen.

Det oppstod en slåsskamp hvor fornærmede ble tildelt flere dødbringende knivstikk med bajonett og machete.

Etter å ha flyktet fra stedet i stjålet bil, ringte tiltalte til sin mor for å opplyse at det lå en død person i familiens leilighet.

– Han fortalte at fornærmede var død og at moren ikke måtte dra hjem dit, sa aktor Beate Rullestad-Jansen.

En stor del av rettssaken i Kristiansand tingrett kommer til å dreie seg om tiltalte kan straffes for handlingene, eller om han var utilregnelig.