NRK Meny
Normal

– Ble kommandert til å utføre drapet

Mannen som står tiltalt for å drapet på sin kamerat i Mandal i fjor vår, brøt sammen i gråt da han fortalte hvorfor han mener drapet ble utført.

Drap Mandal

Krimteknikere på åstedet etter drapet på Ime i Mandal.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

Spørsmålet om 20-åringen er strafferettslig tilregnelig står helt sentralt i straffesaken som går i Kristiansand tingrett. Under tiltaltes forklaring ble retten introdusert for det forsvareren kalte drapsmannens alter ego «Victoria».

Ble kommandert

– Da jeg fylte 15 år kom «Victoria» inn i livet mitt. Hun ble en jeg kunne føre samtaler med, men etter hvert tok hun kontroll over meg. Jeg tror hun dukket opp fordi jeg satt isolert så lenge, fortalte 20-åringen under sin vitneforklaring.

Mannen har vært ut og inn av psykiatrien siden barndommen.

Gøran Møller Christiansen

Forsvarer Gøran Møller-Christiansen.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

Gjerningsmannen brast i gråt da han fortalte hvordan hans påståtte alter ego skal ha fått ham til å utføre drapet.

– Jeg er så lei for det. Joakim døde helt og holdent fordi jeg ble kommandert, hevdet drapsmannen og refererte til stemmer i hodet.

Drapsmannen omtalte «Victoria» som en «demon som ødelegger bæreren». 20-åringen fortalte at stemmen skal ha fortalt ham at han skulle dø den dagen. Planen var opprinnelig å dø i strid.

«Vi tar ham»

Gjerningsmannen fortalte at kameraten kom til han om formiddagen 22. april i fjor. Ifølge hans egen forklaring skal han på det tidspunktet ha bestemt seg for å reise til Nord-Irak som fremmedkriger. Politiet avverget en gang at den drapstiltalte mannen (20) fra Mandal dro for å bekjempe terrorgruppen IS.

20-åringen fortalte i retten hvordan han daglig så torturvideoer på nettet som viste terroren i Syria. Han utviklet hat og ville krige mot terrorgruppen IS.

Ifølge 20-åringen skulle drapsofferet kjøre ham til togstasjonen. Etter å ha hatt sex sammen, skal den nå avdøde kameraten ha forberedt kameraten på reisen til Irak ved å barbere hodet hans.

– Victoria sa plutselig til meg, «vi tar ham». Det var en intenst sterk ordre. Da gikk jeg rett inn og plukket den første kniven jeg fant og gikk løs på Joakim.

Skjedde på autopilot

Under rettssaken fikk tiltalte spørsmål fra aktor om han noen gang fortalte hjelpeapparatet om sitt forhold til sitt alter ego.

– Jeg var livredd for å bli lagt inn i psykiatrien og turte derfor ikke å fortelle om stemmene, sa mannen i retten.

Den tiltalte hadde flere ganger problemer med å forklare seg. Han satt framoverlent med hodet ned og dekket ansiktet med hendene.

– Jeg hadde ingen konkrete planer om å drepte Joakim. Jeg tenkte ikke i det hele tatt. Alt skjedd på autopilot, sa drapsmannen.