NRK Meny
Normal

Avansert avreagering

Når drevne frilans-gitarister skal avreagere, blir det avansert musikk. Det viser duoen Boschamaz.

Bjørn Charles Dreyer

Aktiv og avnsert gitarist: Bjørn Charles Dreyer

Foto: R¤eidar Mosland / NRK

Ordspill

På SørlandsScenen onsdag forteller Bjørn Charles Dreyer fra Mandal om musikken til duoen Boschamaz. Telemarkingen Erland Dahlen er andre halvdel av duoen.
- Navnet er et ordspill som Erland fant på. Det er kallenavnet mitt ”Bochas”, blandet med blant annet ”pysjamas”. Men jeg tror aldri Erland har sett meg i pysjamas, ler Dreyer.

Bjørn Charles Dreyer er frilans-musiker, komponist og musikkprodusent med gitar som hovedinstrument. I disse dager tar han mastergrad i musikk ved Universitetet i Agder.

Spilt med kjente navn

Han har samarbeidet i studio med artister som Mari Boine, Jan Bang og Eivind Aarset. Og har turnert med Kris Kristoffersen, Vamp, Morten Abel og mange, mange flere.

Hans makker Erland Dahlen er multiinstrumentalist og har spilt med blant andre Madrugada, Nils Petter Molvær og Hanne Hukkelberg. Men også hans merittliste er lang innen musikken.

Avreagerer

Dreyer og Dahlen har samarbeidet i mange år med musikk.
- Duoen Boschamaz dannet vi fordi vi hadde behov for å få brukt oss selv på en annen måte enn vi gjør når vi jobber som frilans-musikere. Det er nærmest en avreagering fra frilans-jobbingen. Vi legger ikke vekt på melodier og akkorder på samme måte i dette prosjektet, som vi gjør når vi spiller med andre. Musikken er veldig improvisasjonsbasert, forteller Dreyer.

Spiller du inn, så…

- Før vi gikk i studio brukte vi en dag på å øve på noen av ideene våre. Så var det om å gjøre å huske dette så godt som mulig til vi møttes i studio noen uker senere, forklarer Bjørn Charles Dreyer.
Utgangspunktet for musikken er åpne ideer, og så blir det ”dagens versjon” som kommer på plata.- Vi har heller ingen begrensninger i forhold til hvor mange pålegg vi kan ha på en låt. Men som hovedregel at det ikke er lov å rette på eventuelle feil, sier Dreyer og legger til:

- Spiller du inn, så spiller du inn!

Rød

Den forrige CD’en deres kom i 2007 og het ”This is not Sweden”. Denne gangen ville duoen ha en kort tittel på plata. Valget falt på ”Rød”.
- Det finnes over 80 utgivelser som heter ”Red”, så det ville være altfor fantasiløst å bruke det engelske ordet. Og da vi allerede hadde et bilde av en blå sirene på plateomslaget, fant vi ut at ”Rød” kledde plata godt, forklarer Dreyer.
- Selv om vi lager såkalt smal musikk er det mange som leter opp musikken vår.
Vi har fått henvendelser fra både Brasil og Polen. Og det syntes vi er gøy, sier den erfarne gitaristen.

Liker det

Og musikkanmelder Øyvind Nyvoll forteller allerede denne onsdagen på SørlandsScenen hva han mener om Boschamaz.

- Resultatet er flotte lydkonstruksjoner og en god balanse mellom lange musikalske linjer og bevegelse. Bjørn Charles Dreyer og Erland Dahlen tar ofte utgangspunkt i et element og utvikler dette. Det skaper et organisk lydbilde. Dette er meditativt og ett funn for filmskapere til bruk som lydspor, sier Nyvoll som også trekker frem duoens samarbeid med en annen kjent musiker: gitarist Eivind Aarset.


Onsdag plasserer Nyvoll plata på en skala fra en til ti. Programleder Janne Aateigen lover at det også blir plass til flere andre ferske lokale låter i onsdagens sending.

Har du tips om lokale musikktalenter? Send tipset til: sorlandsscenen@nrk.no

SørlandsScenens studio: Janne Aateigen og Øyvind Nyvoll

Janne Aateigen og Øyvind Nyvoll snakker om plata 'Rød'.

Foto: Reidar Mosland / NRK