Hopp til innhold

Årets siste treningsøkt - Tommy har trent hver dag i 2020

For akkurat ett år siden satte han seg et hårete mål. I 2020 skulle det trenes minst en halvtime hver eneste dag. Ingen unntak. I dag gjennomførte Tommy Strømme (41) årets siste daglige trening.

Tommy trener_siste dag

- En skjerm og Chromecast foran tredemølla eller sykkelmølla gjør underverker for å få tida til å gå. Ikke få Dagsnytt 18-sendinger jeg har sett på vaskerommet i år, sier Tommy.

Foto: Privat

– Det er ikke lov å nevne F-ordet, sier han og ler. Altså «Førtiårskrisa». Det er faktisk ikke det jeg har, forsikrer han meg.

Men det er kanskje ikke så overraskende at jeg spør. Han kunne vært den typiske kandidaten.

Over 40 og - ifølge ham selv - med noen overflødige kilo. For å toppe stereotypien setter han seg i tillegg noen hårete mål.

– Jeg er bare en helt vanlig glad og fornøyd fyr som ikke opplever 40-årene som noen krise. Men jeg tenkte bare dette kunne være en artig challenge.

Treningschallenge

På denne tiden i fjor fikk Tommy en utfordring av en kompis. En gratis app hvor du fra 1. januar hvert år registrerer minimum en halvtimes trening eller 10.000 skritt hver dag.

– Jeg skal ikke si at det alltid har vært enkelt. Flere ganger har jeg måttet kaste meg på tredemølla på kvelden etter å ha sett en fotballkamp med kompiser. Men stort sett har det gått greit.

Tommy Strømme trener_årets siste dag

På årets siste dag ble det en fin løpetur rundt Kvernhusvannet ved Søgne i Kristiansand. Her er Tommy sammen med sin treningskompis Jørn.

Tommy Strømme trener

Tommy og Jørn på en av sine ukentlige treningsturer.

Foto: Privat
Tommy Strømme trener_17.mai

Tommy er ekstra stolt over at han trente på morgenen 17.mai. - De som kjenner Tommy Strømme vet hvor utrolig dette var, kommenterer han.

Tommy Strømme trener_unger

Under korona-nedstengningen ble det mye gymtimer på Tommys barn Nicolai på 8 og Ingrid på 12. - De gleda seg veldig til å begynne på skolen igjen. Gymlærer-vikaren ble nemlig litt crazy, fleiper Tommy.

Tommy Strømme trener

Tommy kjøpte tredemølle allerede til 30-års dagen. - Den har først blitt brukt jevnlig det siste året.

Tommy Strømme trener

Her tester Tommy sin nye racer-sykkel for første gang. - Neida, jeg vil ikke kalle dette en 40-års krise. Jeg kjøpte denne sykkelen på Finn.

Han innrømmer at første nyttårsdag ikke er den enkleste dagen å begynne å trene for alle.

– Min svoger fikk ikke begynt på utfordringen engang. Dagen etter nyttårsaften ble rett og slett en for tøff start for han, sier Tommy og ler.

– Men man trenger jo ikke trene hardt hver dag. På slike dager kan man jo bare gå seg en rolig tur, sier han oppmuntrende.

Ikke et mål å trene mest mulig

En av dem som står bak appen med den årlige utfordringen er Morten Johansen.

Jeg tar tilfeldigvis kontakt mens han er på trening. Å være i aktivitet er en naturlig del av hverdagen hans nå. Det har ikke alltid vært slik.

Da vekta viste over 130 kilo ble Morten inspirert av kompisen Bernt Dag som hadde lagt ut løpeselfier hver dag på sosiale medier.

Morten Johansen fra 365challenge.no

Morten Johansen er en av to bak gratisappen 365challenge.no. På dette bildet hadde Morten nådd en viktig milepæl. Dette var den 600-dagen på rad han trente.

Foto: Privat

Morten begynte å trene hver dag, han også. Og slik startet kompisene treningsappen sammen. I dag har Morten trent 731 dager på rad, og er klar for en ny runde med challenge også i 2021.

– Dette prosjektet tjener vi ingenting på, annet enn god helse. Det er ikke et mål å trene mest mulig. Det er bare å komme seg ut og begynne å bevege seg.

Komme over dørstokkmila

Utfordringer som dette klinger godt i ørene til personlig trener og coach, Yngvar Andersen. For mange bedre kjent som «Puls-Yngvar».

– De fleste av oss, og kanskje spesielt menn, pleier på denne tida av året å gå alt for hardt ut med treninga. Dermed trener man ofte på seg skader før januar er over.

Yngvar mener at prosjekter som Tommy er med på kan være genialt.

Yngvar Andersen

Yngvar Andersen, for mange kjent som «Puls-Yngvar» hilser til alle som har gjennomført utfordringen og sier godt jobba!

Foto: Siri Vålberg Saugstad / Siri Vålberg Saugstad

– Dette er ikke veldig hårete mål. De aller fleste kan klare 10.000 skritt eller en halvtimes trening, tror jeg.

Det eneste Yngvar etterlyser er en ørliten plan B eller C når man ser at trening hver dag ikke går.

Derfor oppfordrer han alle, uansett app eller treningsprogram, å gi seg selv noen «karantenedager». Da trenger man ikke få dårlig samvittighet eller miste motet dersom man for eksempel blir syk.

– Jeg liker å definere all bevegelse som trening. Hvis det er vanskelig å komme i gang, så er litt aktivitet bedre enn ingen aktivitet. Blir 30 minutt for mye, ja så kan du trene 15 minutt. Så kan jeg garantere at det som oftest blir mer etterhvert, sier treneren.

Ny giv

Rundt 150 personer startet på 365 dagers utfordringen 1. nyttårsdag 2020.

Til neste års challenge har over 300 personer meldt seg på. Tommy har fått blod på tann, og satser på nok et år med trening hver dag.

– Når man først har begynt med denne galskapen her, så må vi bare fortsette.

null
Spiller nå
Er bunaden din klar til 17. mai? 01:30
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,4 kr
Dyrest kl. 20 1,05 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,1 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %