NRK Meny
Normal

Åmli-drapet: Fingeravtrykk avslørte den dreptes identitet

Politiet kom til gården i Åmli for å lete etter den savnede 45-åringen, men fant han ikke. Søstera og mannen skal ha gjemt levningene på tomta i flere måneder.

Gravemaskin i Åmli

Kripos fortsetter gravingen på gården til samboerparet. Bekjente forteller til NRK at paret begynte å isolere seg etter at kvinnens bror flytta inn for ett års tid siden. Han er en kjenning av politiet.

Foto: Elisabeth Grosvold / NRK

– Det er fingeravtrykk som har ført til sikker identifiksjon av avdøde, sier politiadvokat Vanja Bruvoll etter fengslingsmøtet for den sikta Åmli-mannen torsdag formiddag.

Et ektepar er sikta for forsettlig drap på kvinnens 45 år gamle bror. Han skal ha blitt skutt på gården i november 2016, og paret skal ha holdt liket skjult i tre måneder.

45-åringen møtte ikke opp til soning, og politiet begynte å etterforske det som en savnetsak, til tross for at ingen meldte han savnet.

– Vi var også på eiendommen til samboerparet på jakt etter spor, det var jo naturlig å lete hos familiemedlemmer, sier Bruvoll.

Var hjemme mens politiet lette på gården

Dermed har det sikta ekteparet hatt politet på besøk på gården mens levningene lå nedgravd på tomta. Mannen i slutten av 30-årene, og kvinnen i slutten av 40-årene ble fengslet tirsdag.

Kripos arbeider torsdag for fullt på gården, og graver flere steder i terrenget. Det søkes også med detektor og hunder, opplyser NRKs reporter på stedet.

Ifølge politiet er det ikke funnet noe våpen som knyttes til drapet, og det blir også lett etter dette.

Gratulerte nylig broren på Facebook

Ifølge VG skal den sikta søstera ha lagt ut gratulasjonshilsen på Facebook til broren, som hadde bursdag i februar.

«Hva tenker jeg på i dag? Jo, jeg tenker på lillebroren min som har bursdag i dag. Håper han får kake der han er, kakemons han er».

Samboerparet ble fremstilt for varetektsfengsling i hvert sitt fengslingsmøte torsdag formiddag. Politiet ba om fire uker med brev- og besøksforbud, hvorav to uker i full isolasjon, og fikk ønsket innfridd.

Politiet undersøker en eiendom på Åmli i Aust-Agder onsdag, etter funn av en død person dagen før.

Kripos undersøker gården i Åmli etter at levninger av en 45 år gammel mann er funnet nedgravd i ei myr.

Foto: Jens Holm / Stringerfoto / NTB scanpix

Skal avhøre flere vitner

– Vi har ikke gått ut med når han ble savnet, men vi er interessert i tips fra høsten 2016 og frem til i dag, sier Bruvoll.

Politiet skal hente inn mange vitner, og opplyser at de kommer til å bruke store ressurser på den taktiske etterforskningen.

Gravemaskin i Åmli

Politiet har satt i gang omfattende undersøkelser på den avsidesliggende gården i Åmli i Aust-Agder der en mann ble funnet drept tirsdag.

Foto: Leif Dalen / NRK

Begge de siktede har avgitt grundige og detaljerte forklaringer for politiet.

– Det letter selvsagt vårt arbeid at de samarbeider godt, sier Bruvoll.

Politiet vil ikke svare på om de venter at det blir flere siktelser i saken, eller om de mener flere var vitner til drapet.

– Nei, det vil jeg ikke bekrefte, men det kan være flere vi skal ha kontakt med.

Tror siktelsen endres

Forsvarer for den sikta mannen, Øyvind Aakerøy, vil ikke si om klienten erkjente straffskyld etter tiltalen om forsettlig drap.

I går sa kvinnens forsvarer, Ole Joakim Devold at kvinnen ikke erkjenner straffskyld, og at han regner med siktelsen mot henne vil bli endret.

– Dette er på bakgrunn av hva hun har forklart om sin egen rolle, sier Devold.

Kvinnen samtykket til fengslingen, men er uenig i siktelsen om forsettlig drap på broren. Også mannen samtykket til varetekt.