NRK Meny
Normal

Alle vil ha kunstige vipper - bransjen vokser rekordraskt

Har du naturlige, kanskje litt korte øyevipper? Da er du snart alene, skal vi tro hudpleierbransjen. Å forlenge vippene er blitt like vanlig som en tur til frisøren.

Created by InfoDispatcher

Alberita Nikci (23) bor i Kristiansand og jobber som danser, frisør og blogger. Hun bruker falske vipper for å spare tid.

– Det sparer meg for mye tid om morgenen, og jeg føler med mer fresh og våken med en gang jeg våkner, beskriver hun.

I løpet av de siste to-tre årene har bruken av vippeforlenging, eller extensions som bransjen kaller det, økt markant. Mange kvinner bruker over 8000 kroner i året på falske vipper.

– Daglig har vi seks eller flere kunder som vil ha lengre vipper. Slik var det ikke for et år siden, så bruken har eksplodert, sier hudpleier Julia Larsen hos Auds Hudpleie i Kristiansand.

(Artikkelen fortsetter under bilde.)

Alberita Nikci

Alberita Nikci setter på løse vipper noen ganger i året, og det sparer hun mye tid på.

Foto: Hilde Skarvøy Gjestland / NRK

Egne vippe-eksperter

Cathrine Christoffersen fra Kristiansand er 18 år og drømmer om mer av det naturen har delt ut.

– Jeg vil sette på vipper fordi det vil hjelpe på selvfølelsen min, sier hun.

vipper til jentene

Cathrine Christoffersen (18) drømmer om lange øyevipper for et mer glamorøst utseende.

Foto: Anne Wirsching / NRK

18-åringen besøker hudpleiesalongen i Kristiansand for å fylle på vippene sine. Salongen har fem vippe-eksperter, som bruker store deler av sin arbeidsdag på å fylle på extensions.

– Dette er uten tvil våre mest økende behandling, sier markedsansvarlig Joachim Nygaard.

Firmaet har ikke rukket å få en oversikt over hvor mye omsetningen har økt det siste året, som følge av vippe behandlinger.

– Mange av de yngste jentene kan ikke forestille seg å ha kun egne vipper lenger, ler hudpleier Frøya Dahl.

Jakten på det perfekte blikk

Det tar to timer å sette på et fullt sett med vipper, og 45 minutter for påfyll. Prisen er omtrent 1500 kroner og halvparten for påfyll når vippene faller av.

De fleste setter på et fullt nytt sett tre ganger i året, som holder i 4–5 uker. Underveis vil enkelte vipper falle av og da fylles de på omtrent hver tredje uke.

– Det har blitt en skikkelig trend å sette på falske vipper. Mange unge jenter velger heller å fikse vippene enn å gjøre noe annet med huden, sier kosmetolog Nina Geelmuyden hos Nimue Hud i Kristiansand.

Hun forklarer at vi har forskjellige øyevipper. Noen har lange og tykkere vipper mens andre har korte og mer sprø hår som brekker. For mange handler de falske vippene om økt selvtillit.

Kvinner i alderen 55–70 år er også sterkt representert på kundelistene.

(Artikkelen fortsetter under bilde.)

Vipper settes på

Det tar to timer å sette på et fullt sett med vipper, og 45 minutter for påfyll.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Viktig med erfaring

– Mange kjøper seg vipper i forbindelse med festlige anledninger der de vil føle seg ekstra fin, mens andre tyr til de ekstra vippehårene når deres egne blir skjøre og brekker, forklarer Dahl.

– Hvorfor er ikke våre egne vipper gode nok?

Vi liker at blikket er vakkert, med pen sminke og lange vipper. Nå har vi muligheten til å gi kundene det de ønsker, der naturen kanskje ikke har vært like raus, sier hudpleieren.

I ulike artikler legges det stor vekt på hvor viktig det er at de som legger på vippene kan jobben.

– Betyr det at øynene kan skades i behandlingen?

– Det kan oppstå sår og bakterier kan snike seg inn i vippelinjen og infisere såret. Derfor er det så uhyre viktig at du går til noen som er flinke og erfarne, sier Nygaard hos Auds Hudpleie.

(Artikkelen fortsetter under bilde.)

Nimue Hud

Kosmetolog Nina Geelmuyden tror ønsket om å være ekstra fin kan være en grunn til at stadig flere kvinner velger falske vipper.

Foto: Anne Wirsching / NRK

– Vil du ha 3D eller 7D vipper?

Vippene som brukes har ulik tykkelse, lengde og er av forskjellig materiale. De fleste ønsker at vippehårene er av mykt hår, og rundt 10 millimeter lange. Hudpleierne spør hvor mange vipper kunden ønsker.

– Det kan være 3D, som betyr tre single vippehår per naturlig vippehår, og opp til 7D som betyr sju løse hår limt på et av kundens egne hår, forklarer Dahl.

De små vippehårene er laget av polyester eller silke. Har du tynne, skjøre vipper anbefales det at du går for tynne extensions.

– Er du veldig lys, og svart blir for hardt, kan du velge brune extensions for en naturlig look, forklarer hun.

Er du mer glamorøs av deg, kan du til og med få vipper med små krystaller.

Jenter bruker stadig mer penger på vedlikehold av øyevippene.

En bransje i sterk vekst

Norske Kosmetologer og Hudterapeuters Forbund (NKHF) og Fagforbundet har slått seg sammen, og en representant for Fagforbundet bekrefter at dette er en bransje i vekst.

– Fagforbundet har ansatt en egen hudpleier til stillingen som konsulent og rådgiver for sine medlemmer i bransjen som starter opp i februar, det sier Marte Saugestad, rådgiver i seksjon for helse og sosial i Fagforbundet.

En ringerunde NRK har gjort til ulike hudpleiere bekrefter at dette er en bransje i vekst, men Brønnøysund har ingen oversikt over antall hudpleiere og kosmetologer på landsbasis klart nå.

Alberita Nikci portrett

Blogger og frisør Alberita Nikci bruker vippe extensions for å føle seg mer fresh.

Foto: Alberita Nikci / Privat

Auds Hudpleie i Kristiansand har i løpet av 38 år gått fra en avdeling til fem avdelinger.

– Vi etablerer nå en avdeling i Mandal og går alt etter planen utvider vi ytterligere i 2015, sier markedsansvarlig Joachim Nygaard.

Et blikk fra en vippetung blogger

Et blikk er tydeligvis nok, for etter at landets største bloggere fikk øynene opp for sponsede behandlinger som vipper, så begynte ballen å rulle.

– De unge jentene som blogger har stor påvirkningskraft. Vi sponser lokale bloggere som Kristina Andersen og Marthe Borge, sier Dahl hos Auds Hudpleie.

Når bloggerne legger ut flotte bilder og forklarende innlegg om sine nye vipper så strømmer kundene på.

Bloggeren Alberita Nikci forteller at hun setter pris på å ikke måtte bruke tid på å legge mascara på vippene.

– Jeg tar på vipper et par ganger i året, og det har jeg gjort de siste tre årene, sier hun.

– Sliter de falske vippene på dine egne vipper?

– Jeg pleier å ta en pause innimellom slik at mine egne vipper kan få gro skikkelig igjen før jeg setter på nye. Dersom jeg skal jeg noe gøy i helgene der jeg skal pynte meg litt ekstra så bruker jeg løse vipper som kan tas av, sier Nikci.

Alberita Nikci

Alberita Nikci tar mange bilder av seg selv som blogger. Hun liker hvordan de falske vippene får henne til å føle seg mer våken.

Foto: Alberita Nikci / privat