NRK Meny
Normal

Alle skolene trues

I Tvedestrand kan samtlige seks skoler i kommunen bli lagt ned og erstattes av en storskole. Forslaget møter kraftig motstand.

Video nsps_upload_2009_11_5_18_45_9_5560.jpg

Foreldre og velforening frykter for Sandøyas framtid om skolen legges ned. Se video ved å klikke på bildet.

Fremdeles er det barn i klasserommet på Sandøya skole, men elevtallet svinger mye og akkurat nå er det bare fire elever her.

Nå er skolen truet av nedleggelse nok en gang, for et kommunalt utvalg vil legge ned alle de seks grendeskolene i Tvedestrand og erstatte dem med én stor skole i byen.

Ingeborg Hübertz

Leder av Sandøya vel, Ingeborg Hübertz.

Foto: Espen Bierud / NRK

For Sandøya er det en katastrofe mener øyfolket, som frykter at skolenedleggelsen skal snu den positive trenden med tilflytting til øya.

Føler seg sviktet

– Det er mye frykt og usikkerhet og det skaper ei dårlig stemning. De siste årene har det vært en veldig positiv ånd her og mange har flyttet til. Dette føles som å bli sviktet at kommunen man har valgt å bosette seg i, sier leder av Sandøya vel, Ingeborg Hübertz.

Camilla Hausberg Knutsen

Forelder Camilla Hausberg Knutsen vil kjempe for skolen.

Foto: Espen Bierud / NRK

I etasjen over klasserommet på Sandøya skole ligger barnehagen, hvor det er langt flere barn. Det er nemlig økt tilflytting og en aldri så liten babyboom på gang på øya, og det sikrer flere skoleelever i åra framover. Men det kan være for sent.

– Jeg tror vi kommer til å merke dette på arrangementer på grunn av samlingspunktet som skolen er. Jeg tror også barnehagen vil få problemer med å organisere seg på samme måte som i dag. Og jeg tror vi vil få problemer med å få folk til øya, sier Camilla Hausberg Knutsen.

Flertall for nedleggelse

Ordføreren og et knapt politisk flertall vil trolig støtte forslaget om å legge ned alle skolene i Tvedestrand.

Jan Dukene

Ordfører Jan Dukene (Tverrpolitisk Liste) tror Sandøya kan bli ofret.

Foto: Espen Bierud / NRK

– Når det gjelder utdannelse og skole synes jeg at vi skal tenke på læringa og ikke distriktspolitikk. Sandøya er i en spesiell situasjon og er annerledes enn de andre skolene, det skal jeg innrømme. Kanskje bør vi se på denne skolen, men det kan fort bli ofret i den politiske kampen, sier ordfører Jan Dukene.

Lover kamp

Elevene på Sandøya kan få mye lengre skolevei i framtida - opp til tre timer totalt hver dag - men nå ruster øyfolket seg til kamp.

– I Tvedestrand kommune bor 65 prosent av befolkninga i grendene og det synes jeg de bør huske på i forhold til strukturen de legger opp til. Vi har kjempet i mange år for denne skolen og det skal vi fortsette med, sier Hausberg Knutsen.