NRK Meny
Normal

Aksepterer ikke lege-kutt

Ingen grunn til bekymring for fødetilbudet i Aust-Agder, ifølge sykehusledelsen. Men Ap-politikeren Freddy de Ruiter lar seg ikke berolige.

Video 94576498-e424-4193-a989-a045e7a61815.jpg

VIDEO: de Ruiter langer ut mot sykehus-forslag

Forslaget om at barnelegen på sykehuset i Arendal skal ha hjemmevakt på natt og i helger vekker bekymring og harme hos stortingsrepresentanten fra Aust-Agder.

– Dette er uakseptabelt. Det vil svekke både barne- og fødeavdelingen, og gi mindre trygghet for både fødende og barn. Så det kan vi ikke leve med, sier de Ruiter til nrk.no.

Uenige om sikkerheten

I går blusset det opp til ny storm rundt sykehuset i Arendal. Ledelsen ved fødeavdelingen sa rett ut at de er bekymret for pasientsikkerheten etter forslaget om at barnelegen skal ha hjemmevakt på natt og i helger. I dag får de full støtte fra de Ruiter.

Men avdelingsleder ved Barnesenteret på Sørlandet sykehus, Kåre Danielsen, mener den voksende køen av bekymrede ikke har grunn for denne frykten.

– Vi sikrer på natta at anestesilege er tilstede og kan ta hånd om de sjeldne akutte tilfellene som kommer. Barnelegen vil være i hjemmevakt på natta og kan tilkalles på kort varsel. Hvis det ser ut til å bli en truende fødsel kan barnelegen komme inn og være tilstede, sier Danielsen.

Han tilbakeviser dermed påstandene om at sikkerheten for fødende kan svekkes.

Dette svaret beroliger ikke de ansatte ved fødeavdelingen i Arendal, sier Tove Andreassen, enhetsleder for jordmødre og hjelpepleiere.

– Nei, vi bli ikke beroliget. Man kan aldri forutsi når en fødsel vil avvike fra det normale. Anestesilegen skal serve føden, men kan være opptatt med andre traumer - da kan legen ikke komme raskt nok til fødeavdelingen, sier Andreassen.

Flytter kompliserte fødsler

Spørsmålet om hjemmevakthavende barnelege er en del av strategiplanen for Sørlandet Sykehus som skal styrebehandles neste måned. I tillegg skal nasjonale retningslinjer for trygge fødsler innføres.

Av de omlag 1000 barna som komme til verden på sykehuset i Arendal hvert år, vil da ca. 80 komplikasjonsfødsler som i dag gjøres i Arendal flyttes over til Kristiansand.

– Vi har hatt en langvarig prosess i høst hvor dette er diskutert inngående, sier Danielsen.

Etter planen skal barnelegen bli fjernet fra fødeavdelingen fra november i år.

Mener sykehuset demonteres


Freddy de Ruiter mener at barnelege på hjemmevakt ikke bare svekker sikkerheten, men også er starten på en nedleggelse av fødeavdelingen i Arendal.

– Jeg føler at sykehuset demonteres skritt for skritt via mere uformelle kanaler.

Han mener at styret nå må skape ro.

– Jeg forventer at styret tar tak og sier at vi bestemmer og vi skal ha et fullverdig og godt tilbud i Arendal som gir trygghet og et godt sykehus-tilbud for hele befolkningen, sier de Ruiter.