Hopp til innhold

– Flere enn 20 kvinner selger sex fra hoteller og leiligheter i Kristiansand

Gateprostitusjonen i Kristiansand har doblet seg på ett år, men antallet kvinner som selger sex fra leiligheter og hoteller har holdt seg stabilt de siste årene. Det sier fagpersoner som har fulgt prostitusjonsmiljøet i flere år.

Annonser for prostituerte som opererer i Norge

Antallet prostituerte som annonserer på internettsider og tilbyr sex i Kristiansand har holdt seg stabilt de siste årene.

Foto: NRK

Antallet prostituerte kvinner som driver sexsalg langs gatene i byen har doblet seg på ett år.

Tallet på gateprostituerte har ligget godt under ti, men nå har dette antallet doblet seg siden i fjor.

Feltsykepleier Liv Bente Sunde

Feltsykepleier Liv Bente Sunde jobber aktivt i forhold til prostitusjonsmiljøet i Kristiansand.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

Men det er ingen registrert økning i antallet prostituerte som selger sex fra leiligheter og hoteller i byen.

Det sier Liv Bente Sunde i prostitusjonstiltaket i Kristiansand kommune.

– Jeg kan bekrefte at det er stabilt og har holdt seg stabilt så lenge vi har kikket på dette "inne-markedet". Det ligger på cirka 22–24 jenter, sier hun.

Antallet kunder varierer

Kvinnene, som selger sex og tar imot kunder i leiligheter og på hotellrom, annonserer sine tjenester via internettsider.

Liv Bente Sunde sier kvinnene forteller at antallet kunder i Kristiansand varierer.

– Vi har jenter som forteller at de har betjent 12 personer. Også har vi jenter som sier at de sliter og kanskje ikke får mer enn 1 eller 2. Så det er et veldig stort sprang, sier Sunde.

Et tøft liv

Irene Sande

Irene Sande sier de prostituerte lever et tøft liv.

Foto: Pedersen, Kjell / NRK

Jenter som selger sex på innemarkedet lever et hardt liv og kan få tøffe reaksjoner etter å ha betjent mange kunder.

Det sier Irene Sande som også jobber med prostituerte i Kristiansand gjennom det kommunale prostitusjonstiltaket.

– De beskriver det å ha kunde på kunde på kunde. Og hva er det som skjer med de når de får seksuelle ønsker som ligger langt utenfor deres eget tenningsmønster? Det er da jeg kan se at de kan få tøffe reaksjoner etter å ha vært med på ting de selv ikke ønsker, sier Sande.

Jentene i "inne-markedet" i Kristiansand kommer hovedsakelig fra Russland, Thailand, Nigeria og Norge.

De fleste oppholder seg i Kristiansand i 3 til 4 dager før de reiser videre i sitt fastlagte reisemønster.

– Noen har reiseruter hvor de kanskje er i syv byer i løpet av 3–4 uker. Mens andre kan være her i både 2 og 4 uker. Og enkelte av de er jo faste, sier hun.

Mistenker bakmenn

Prostitusjonslivet er et omflakkende liv med mye reising, ifølge Liv Bente Sunde.

– Det er ikke rom for noe annet enn å være på farten og være på vei videre. Og det er en ting du skal utføre, og det er å selge seksuelle tjenester, sier hun.

Teamet i prostitusjonstiltaket i Kristiansand registrerer at når 3–4 jenter flytter på seg, så "fylles" det på med 3–4 nye jenter. Og mistanken om bakmenn er stor.

– Det er jo vanskelig for disse jentene som ikke kan norsk og kanskje dårlig engelsk. Det å legge opp en reiserute og legge ut informasjon på nettsidene med norsk tekst kan jo ikke være enkelt. Så vi tenker at dette er noe de ikke klarer selv, sier Sunde.

Vanskelig å slutte

Prostitusjonstiltaket i Kristiansand kommer i kontakt med mange av de prostituerte, og får høre deres triste og vanskelige historier.

Men selv om de prostituerte lever et tøft og hardt liv, betyr ikke det nødvendigvis at de vil slutte å selge sex, ifølge Irene Sande.

– Vi vet at når prostituerte ønsker å slutte med å selge sex, så er det vanskeligere enn man kunne tro. Det er ikke alltid slik at de føler at det er en lettelse å slutte. Mange går også tilbake i prostitusjon etter en tid. De har levd et dobbeltliv i mange år, de har god kontakt med kundene, og de vet at dette er noe de kan og er gode på. Og på den måten føler de at de har en kompetanse på dette området. Så det er ofte veldig vanskelig for disse jentene å slutte å prostituere seg, sier hun.