Hopp til innhold

Flere kjøper sex: – Det skal være en fare for å bli oppdaget

Politiet i Kristiansand vil fram mot sommeren ha ekstra fokus på prostitusjonen i byen. Det siste året har antall prostituerte fordoblet seg.

Politibil i Markensgate

Politiet på patrulje i Markens gate i Kristiansand.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Som NRK Sørlandet meldte tirsdag morgen er antall prostituerte i Kristiansand doblet siden i fjor.

Kommunen har i dag to 20 prosentstillinger som jobber med kvinner som prostituerer seg. De deler blant annet ut kondomer og glidekrem. I tillegg tilbyr de jentene medisinsk hjelp.

Politiet varsler økt innsats for å avsløre sexkjøp frem mot sommeren.

– Vil følge ekstra med

Ordenssjef i politiet Dag Tallaksen

Politistasjonssjef i Kristiansand Dag Tallaksen sier de vil jobbe mer for å ta de som kjøper sex.

Foto: Morten Rosenvinge/NRK

Politiet bekrefter at de har sett en økning.

– Spesielt i helgene ser vi en økning i antall prostituerte i sentrum, sier politistasjonssjef i Kristiansand Dag Tallaksen.

Ifølge Tallaksen vil politiet sette inn ressurser på dette området i tiden framover.

– Vi vil arbeide både uniformert og i sivil. Vi vil prøve å følge med slik at vi kan avverge kjøp og salg av seksuelle tjenester.

– Det skal være en fare for å bli oppdaget, sier han.

Han tror at økningen skyldes at det er et marked for prostitusjon i Kristiansand. I tillegg tror han at noen av disse kvinnene har kommet fra Oslo.

Flere vil kjøpe sex

Feltsykepleier Liv Bente Sunde

Feltsykepleier Liv Bente Sunde i prostitusjonstiltaket i Kristiansand kommune mener det ikke hadde vært så mange kvinner om det ikke hadde vært markedet for sexsalg.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

Tidligere har antall gateprostituerte i Kristiansand ligget under ti. Nå har tallet doblet seg.

Feltsykepleier i Kristiansand kommune Liv Bente Sunde, sier at dette ikke er spesielt for Kristiansand.

– Dette gjelder for byer som Stavanger og Bergen også, sier hun.

Sunde har vært i kontakt med flere av disse kvinnene. Hun er enig med politiet om årsaken til økningen i antall prostituerte.

– Flere ønsker å kjøpe seksuelle tjenester. Disse kvinnene prøver å arbeide der det er et marked for dem. De kommer fra fattige land og de har gjerne et forsørgeransvar hjemme. De trenger penger.

– Når markedet er der, så kommer jentene.

Støtter opprydding

– Det må tydeligvis være et stort marked i Kristiansand. Ellers hadde ikke disse jentene kommet til byen, sier gruppeleder i Arbeiderpartiet i Kristiansand Mette Gundersen.

Jørgen Kristiansen og Mette Gundersen

Jørgen Kristiansen og Mette Gundersen mener de som politikere også bør jobbe mer mot prostitusjon.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Hun er svært kritisk til enkelte menns holdninger:

– Det er en ting at det er forbudt, men at man tillater seg å kjøpe en annens menneskekropp, det å ha den type holdninger skulle jeg ønske vi kunne komme til livs.

Både Gundersen og fungerende ordfører Jørgen Kristiansen (KrF) sier seg fornøyde med at politiet vil jobbe for å redusere prostitusjonen, men vedgår at også politikerne har en jobb å gjøre.

– Jeg tror også politisk i bystyret i Kristiansand er det ganske tverrpolitisk enighet blant politikerne i Kristiansand, at dette ønsker vi ikke, sier Kristiansen.

– Både vi som representerer kommunen, enten i posisjon eller opposisjon, bør ta grep sammen med politiet for å se hva vi kan gjøre. Jeg har selv fått konkrete innspill og tips til hvor prostitusjon foregår, sier Gundersen.

Flere nasjonaliteter

Sunde sier at kvinnene kommer fra flere forskjellige land.

– Gateprostitusjonen domineres fortsatt av nigerianske kvinner. Kvinner som tilbyr tjenester via internett, har flere ulike nasjonaliteter. En del er fra Øst-Europa mens andre kommer fra afrikanske land.

Ifølge Sunde har innemarkedet vært stabilt. Det er gateprostitusjonen som har økt.

Hun sier også at prostituerte er mer pågående nå enn tidligere.

Politiet i Arendal opplyser til NRK at det er minimalt med prostitusjon i Arendal.

– De siste årene har vi hatt noen få som har blitt tatt for sexkjøp, men vi opplever ikke at det er særlig utbredt, sier etterforskningsleder ved Arendal politistasjon Jens Martin Reiersølmoen.

Se video

Gateprostitusjonen i Kristiansand har fordoblet seg siden i fjor. Nå vil politiet rette søkelyset mot kunder og bakmenn.