Hopp til innhold

24 bøter for ulovlig sexkjøp i Kristiansand: – De er tatt med buksa nede

Siden sexkjøploven ble innført ved nyttår 2009 har Agder politidistrikt bøtelagt 24 tilfeller av ulovlig sexkjøp. Samtidig innrømmer de at det er et stort mørketall rundt sexkjøp på Agder.

Gateprostitusjon

Siden sexkjøploven ble innført ved nyttår i 2009 har politiet registrert 24 tilfeller av ulovlig sexkjøp i Kristiansand. Dette bildet ble tatt i Kristiansand sentrum mandag kveld.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Dag Tallaksen

Ordenssjef i politiet i Kristiansand, Dag Tallaksen, innrømmer at det finnes store mørketall for ulovlig sexkjøp i Kristiansand.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

– Det er snakk om folk som er tatt bokstavelig talt med buksa nede, og som har erkjent saken, sier ordenssjef i politiet i Kristiansand, Dag Tallaksen.

Han forklarer at det til sammen er skrevet ut 24 bøter for ulovlig sexkjøp, i tillegg til at fem personer har fått en dom for lovbruddet. En av disse er alene dømt for 16 tilfeller.

Et marked for sexkjøp

Tidligere denne uken fortalte NRK Sørlandet at antall gateprostituerte har fordoblet seg siden i fjor. Tallaksen erkjenner at det finnes et marked for sexkjøp i Kristiansand, selv om politiet ikke skriver ut flere forelegg.

– Tallene viser ikke at vi tar flere, men vi benekter heller ikke disse tallene. Vi ser at det er et marked for det i byen, og politiet avdekker ikke dette godt nok.

Det bekrefter spesialsykepleier i prostitusjonstiltaket i Kristiansand kommune, Liv Bente Sunde.

– Fordoblingen av gateprostituerte sier også noe om et større marked av kjøpere, sa hun til NRK tidligere denne uken.

Forelegget for ulovlig sexkjøp er på rundt 10.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Prostitusjon i Kristiansand

Prostituerte i Kristiansand.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

– Finnes store mørketall

– Finnes det en slags form for systematisk arbeid?

– Ja, mer eller mindre. I perioder foregår det mer arbeid. De som er i sentrum nå har vi ganske god kontroll på, både identiteten deres og hvorfor de er her, sier Tallaksen.

Ordenssjefen innrømmer likevel at det finnes store mørketall for politiet knyttet til ulovlige sexkjøp.

– Det er ikke det høyeste prioritert, og ofte foregår dette i helgene når politiet ofte er opptatt med vold- og alkoholsaker i sentrum, forklarer Tallaksen.

– Fikk bank av menn

Torsdag kveld skrev NRK at mange av de nigerianske kvinnene som arbeider som prostituerte i sentrum av Kristiansand blir utsatt for voodoo før de kommer til Norge.

– Mens andre kan gå å legge seg om kvelden, stod vi der ute med kroppene våre. Vi fikk bank av menn som hadde hatt sex med oss, og tok tilbake pengene, sier en tidligere prostituert NRK har vært i kontakt med.

Se NRK sitt møte med en tidligere prostituert her:

Gateprostituerte fra Nigeria er ofre for menneskehandel. Flere styres av brutale voodoo-ritualer, som de tvinges til å gjennomføre, før de smugles inn i Europa.

Se møte med tidligere prostituert her. Reporter: Hilde Skarvøy Gjestland.