Kriminalsjef Arne Pedersen sier det er vanskelig for politiet å etterforske sexkjøps-saker.
Foto: Håkone Eliassen/NRKDen siste som ble bøtelagt forsøkte å kjøpe sex i Kristiansand sentrum på formiddag på nyttårsaften. Politiet hadde da fått et tips, og sendte ut en patrulje. Tipset viste seg å stemme, og mannen som er 32 år gammel tilsto på stedet.
Vanskelig å etterforske
– Det meste av denne virksomheten er vanskelig å etterforske. Vi ser ikke mye åpen prostitusjon og vi er derfor svært avhengig av tips for å agere, sier kriminalsjef i Agder politidistrikt, Arne Pedersen.
I løpet av 2013 har totalt seks personer i Agder fått bøter i størrelsesorden 15.000 kroner til 25.000 kroner for kjøp av sex. Året før var tallet tre personer.
Da sexkjøploven ble innført i 2009, fikk åtte personer på Agder forelegg. Siden har altså tallet gått nedover, selv om Kristiansand kommunes helseteam registrerer at gateprostitusjonen i byen har økt betydelig i omfang.
LES: Liker ikke at de prostituerte trekker ut i distriktene
Antall forelegg for sexkjøp i Agder:
- Forelegg i 2009: 8
- Forelegg i 2010: 5
- Forelegg i 2011: 2
- Forelegg i 2012: 3
- Forelegg i 2013: 6
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Mye av kontakten mellom de prostituerte og kjøperne skjer på internett.
Foto: skjermdumpStore mørketall
Kriminalsjef Arne Pedersen tror mørketallene er store.
– Vi har registrert at de som tilbyr seksuelle tjenester i Kristiansand også opererer i andre større byer som Stavanger og Bergen. Mye av formidlingen skjer på internett og dette er vanskeligere å avdekke enn den åpne gateprostitusjonen, sier han.
Han legger til at politiet ikke har hatt nok ressurser til å følge opp salg av seksuelle tjenester.
Ønsker å ta bakmennene
– Vi har ikke klart å sette inn øremerket personell til å følge opp sexkjøpsloven, konstaterer han og sier loven har vært svært krevende å håndheve.
– Vi er mest opptatt av å bruke ressurser for å ta bakmennene eller hallikene som de også blir kalt. Der har vi et samarbeid med andre politidistrikter, sier Pedersen.