Hopp til innhold

Seks tatt for sexkjøp: – Prioriterer å ta hallikene

Seks personer ble bøtelagt for å ha kjøpt sex på Sørlandet i 2013. Mørketallene er trolig store og kriminalsjef Arne Pedersen sier det viktigste er å ta bakmennene.

Prostitusjon i Oslo sentrum

Illustrasjonsfoto: I løpet av 2013 har totalt seks personer i Agder fått bøter i størrelsesorden 15.000 kroner til 25.000 kroner for kjøp av sex.

Foto: NRK

Arne Pedersen, Agder polidistrikt

Kriminalsjef Arne Pedersen sier det er vanskelig for politiet å etterforske sexkjøps-saker.

Foto: Håkone Eliassen/NRK

Den siste som ble bøtelagt forsøkte å kjøpe sex i Kristiansand sentrum på formiddag på nyttårsaften. Politiet hadde da fått et tips, og sendte ut en patrulje. Tipset viste seg å stemme, og mannen som er 32 år gammel tilsto på stedet.

Vanskelig å etterforske

– Det meste av denne virksomheten er vanskelig å etterforske. Vi ser ikke mye åpen prostitusjon og vi er derfor svært avhengig av tips for å agere, sier kriminalsjef i Agder politidistrikt, Arne Pedersen.

I løpet av 2013 har totalt seks personer i Agder fått bøter i størrelsesorden 15.000 kroner til 25.000 kroner for kjøp av sex. Året før var tallet tre personer.

Da sexkjøploven ble innført i 2009, fikk åtte personer på Agder forelegg. Siden har altså tallet gått nedover, selv om Kristiansand kommunes helseteam registrerer at gateprostitusjonen i byen har økt betydelig i omfang.

LES: Liker ikke at de prostituerte trekker ut i distriktene

Antall forelegg for sexkjøp i Agder:

  • Forelegg i 2009: 8
  • Forelegg i 2010: 5
  • Forelegg i 2011: 2
  • Forelegg i 2012: 3
  • Forelegg i 2013: 6

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Prostitusjon på nett

Mye av kontakten mellom de prostituerte og kjøperne skjer på internett.

Foto: skjermdump

Store mørketall

Kriminalsjef Arne Pedersen tror mørketallene er store.

– Vi har registrert at de som tilbyr seksuelle tjenester i Kristiansand også opererer i andre større byer som Stavanger og Bergen. Mye av formidlingen skjer på internett og dette er vanskeligere å avdekke enn den åpne gateprostitusjonen, sier han.

Han legger til at politiet ikke har hatt nok ressurser til å følge opp salg av seksuelle tjenester.

Ønsker å ta bakmennene

– Vi har ikke klart å sette inn øremerket personell til å følge opp sexkjøpsloven, konstaterer han og sier loven har vært svært krevende å håndheve.

– Vi er mest opptatt av å bruke ressurser for å ta bakmennene eller hallikene som de også blir kalt. Der har vi et samarbeid med andre politidistrikter, sier Pedersen.

Vipers i «final4»
Spiller nå
Vjakhireva: – Du får eit betre svar om to timar 01:54
Neste