Ber sykehusledelsen komme til Oslo: – Vil få fakta på bordet

Sørlandsbenken vil ha en nærmere forklaring fra Sørlandet sykehus etter striden rundt nyfødtavdelingen i Arendal og innskrenkingen av bukkirurgi ved sykehuset i Flekkefjord.

Åse Michaelsen

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen er en av politikerne på Sørlandsbenken som ønsker et møte med sykehusledelsen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Stortingspolitikerne på Sørlandsbenken vedtok onsdag å invitere ledelsen ved sykehuset til et møte i Oslo.

Bakgrunnen er to saker som har vært i søkelyset i det siste.

– Vi ønsker å få fakta på bordet. Vi ønsker å diskutere både med sykehusledelsen, Helse Sør-Øst, Fylkesmannen og fylkeslegen. Det gjelder de to sakene som har kommet opp i media i det siste, sier stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp).

To betente saker

I en rapport fra et tilsyn med nyfødtpostene i Arendal og Kristiansand, konkluderer Fylkesmennene i begge Agder-fylker med at Sørlandet sykehus Arendal ikke sikrer forsvarlig behandling av syke nyfødte.

Det skal ha sammenheng med at sykehuset har få pasienter med komplisert nyfødtproblematikk og få akutte situasjoner. Det gjør at det blir vanskelig å opprettholde kompetansen på området.

Den samme begrunnelsen ble brukt om akutt bukkirurgi ved sykehuset i Flekkefjord. Sykehusledelsen mente at ansatte ved sykehuset fikk for lite trening i slike operasjoner, og at det dermed utgjorde en risiko for pasientene. I mars ble det bestemt å innskrenke slike operasjoner ved sykehuset i Flekkefjord, og heller sende pasientene til sykehuset i Kristiansand.

– Kan ikke bare stå og se på

Michaelsen mener at hun som politiker ikke bare kan stå og se på at slike ting skjer.

– Vi kan ikke uten videre bare akseptere at det blir lagt rapporter på bordet som sier at tilbudet ved sykehusene ikke er gode nok, at det drives uforsvarlig og at det er gitt dispensasjoner som aldri skulle blitt gitt. Dette er ord som har kommet fra faginstansene. Det må vi politikere ta på alvor.

Hun mener det er viktig at politikerne bryr seg.

– Det er veldig viktig at vi som politikere holder trøkket oppe og ser på hva innbyggerne tjener på dette. Jeg ønsker et best mulig tilbud på sykehuset, uansett hvor det måtte ligge, sier hun.

Michaelsen gikk tidligere denne måneden sterkt ut i Fædrelandsvennen da hun fikk vite at fødeavdelingen ved sykehuset i Arendal har fått dispensasjon fra seks av 16 nasjonale kvalitetskrav.

Det reagerte stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) på. Han ønsker et nytt tilsyn av nyfødtposten.

Nett-TV:

Sørlandsbenken består og samarbeidet mellom stortingspolitikere i begge Agder-fylker fortsetter. Det er klart etter møte i Oslo i formiddag.