Hopp til innhold

– Var veldig redd for å bli far

Komiker Rune Andersen ventet lenge med å bli pappa fordi han fryktet han hadde arvet sin voldelige fars «egenskaper».

Komiker Rune Andersen fortalte på TV2 i helgen om sin voldelige oppvekst. Dette var under åpningen av Stine Sofies senter i Grimstad. Han vil hjelpe barn som vokser opp under samme forhold som seg selv.

Det fortalte den folkekjære humoristen da han var gjest i Dagsrevyen mandag kveld. Se intervjuet i toppen av artikkelen.

Lørdag fikk Norge høre Andersens mørke barndomshistorie gjennom avisoppslag og direktesendt åpning av Stine Sofies senter i Grimstad. Senteret er verdens første livsglede og mestringssenter for voldsutsatte barn.

Kristiansanderen fortalte om en fryktinngytende oppvekst hvor han og søsknene jevnlig ble slått av sin far, som døde i 1985.

Rune Andersen

Rune Andersen vokste opp i Kristiansand. Barneårene var preget av vold fra sin far.

Foto: NRK

– Aldri er deres skyld

– Vi har ønske om å skape oppmerksomhet om et stort og skjult samfunnsproblem. Vi ønsker å nå fram til voldsutsatte barna for å fortelle at det aldri er deres skyld, sier Andersen.

Komikeren sier tilbakemeldingene har strømmet inn etter at han stod fram med sin historie.

– Det er mange sterke historier fra folk jeg ikke kjenner. Flere kjente personer har også fortalt meg historier og takker meg for at jeg har fortalt om min oppvekst, sier Andersen.

Det er mer fornektelse og fortielse i Norge enn ros og kjærlighet.

Rune Andersen

Det tok flere tiår før han turte å fortelle åpent om barndommen preget av frykt og vold. Han sier søsknene ble mestere i å skjule overgrepene. For dem var den største trusselen at myndighetene skulle frata dem moren som de var så glade i.

– Det gale ble det normale. Vi var så redde for å miste mamma, sier Rune Andersen.

Les også:

Stine Sofie Senteret park
Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Stukket hull på verkebyll

Opp gjennom årene har han kapslet inne følelsene og unngått å snakke om de vanskelige barneårene. Det var først for et halvt år siden at han og søsknene startet samtalene om å stå fram. Han er glad for at de tok steget.

– Vi har stukket hull på en verkebyll. Det er mer fornektelse og fortielse i Norge enn ros og kjærlighet. Kanskje kan vi hjelpe de mange superheltene som står i dette hver dag?, sier Andersen.

Fryktet faren bodde i ham

Først i godt voksen alder fikk Rune Andersen en sønn som nå er 12 år. Men det var ingen selvfølge at det skulle gå slik.

– Jeg savnet en god farsfigur hele livet. Jeg var selv veldig redd for å bli far og ble det først i voksen alder. Jeg var redd for å ha noe av min far i meg. Men jeg er heldig som har fått oppleve å bli far til verdens mest fantastiske gutt, sier Andersen.

Humoristene sier responsen i ettertid har vært langt større enn forventet. Han mener tilbakemeldingene viser at problemet er større enn antatt.

– Det viser også et engasjement i befolkningen og at folk virkelig bryr seg, avslutter Andersen.

Stine Sofie Senteret, som åpner i Grimstad i morgen, vekker internasjonal interesse. Stiftelsen Ronald McDonald Barnefond har bidratt med flere millioner kroner. Voldsutsatte barn skal nå kunne få hjelp.
null
Spiller nå
Nye løveunger i Dyreparken 00:43
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,61 kr
Dyrest kl. 10 1,06 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %