– Synd at noen ikke klarer å holde seg

Politiet har tatt beslag i flere teiner i en stor aksjon mot ulovlig hummerfiske langs sørlandskysten før årets hummersesong.

Torvild Selås (fv), Otto Bugge (i styrhuset) og Arild Pfaff.

Politiet sto i spissen for en stor aksjon mot ulovlig hummerfiske på Sørlandet tirsdag. På bildet miljøkoordinator i politiet Torvild Selås (fv), Otto Bugge (i styrhuset) og Arild Pfaff i Statens naturoppsyn.

Foto: Miriam Grov / NRK

Foreløpig ligger det sju teiner på dekket til skjærgårdstjenestens båt. Men det ryddes plass til flere.

Torvild Selås

Politiet, Statens naturoppsyn, Fiskeridirektoratet og skjærgårdstjenesten gjennomfører tirsdag en aksjon mot ulovlig hummerfiske på Sørlandet. I løpet av noen timer tok Torvild Selås i politiet og kollegene beslag i sju teiner i Tvedestrand og Arendal.

Foto: Miriam Grov / NRK

Teinene ble beslaglagt i Tvedestrand og Arendal i løpet av noen formiddagstimer tirsdag. Den store fellesaksjonen er et samarbeid mellom Agder politidistrikt, Statens naturoppsyn, Skjærgårdstjenesten og Fiskeridirektoratet.

Også i andre kommuner langs sørlandskysten ble det gjort beslag tirsdag. Gruppens mål er å avdekke hummerfiske før det er lovlig 1. oktober

– Vi skulle ønske tallet var null. Det er synd at noen ikke klarer å holde seg og tjuvstarter, sier miljøkoordinator i politiet Torvild Selås som er med i aksjonen.

Feil, mangler og ulovlig plassering

Teinene som ble funnet i Tvedestrand og Arendal var, agnet med råtten fisk eller pellets, men det var ikke hummer i noen av dem.

Flere av teinene har feil fluktåpning og de ble funnet på kjente hummerplasser. Noen var også umerket, og det er ulovlig.

– Noen av de andre var merket, men var plassert på mindre enn 25 meters dyp. Grunnen til at grensa er satt ved 25 meter er fordi hummeren beveger seg mest mellom 0 og 25 meter dyp. Skal du fiske krabber må du sette den dypere for å unngå å få hummer, sier Selås.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arild Pfaff i SNO

Noen av teinene som Arild Pfaff i Statens naturoppsyn fant i Arendal og Tvedestrand, var umerket, satt på for grunt vann eller hadde for liten fluktåpning.

Foto: Miriam Grov / NRK

Hummerbestanden sterkt redusert

Hummerbestanden langs norskekysten er sterkt redusert, og hummeren er fredet frem til 1. oktober. Torvild Selås liker dårlig at folk tjuvstarter hummerfisket.

– Vi ønsker at hummerfisket skal starte likt for alle. Det er jo derfor vi har én dato. Vi skulle ønske alle klarte å holde seg til den datoen, sier han.

– Hva tenker du om at dere har gjort beslag flere steder i løpet av dagen?

– Det er for mange beslag. Hadde reglene blitt fulgt kunne vi gjort andre oppgaver i stedet, svarer Selås.