NRK Meny
Normal

– Selvmord er blitt mindre tabu

Det er blitt mindre tabu å snakke om selvmord, sier professor Paul Leer-Salvesen.

Paul Leer Salvesen

Paul Leer-Salvesen ber spesielt menn om å tørre og spørre hverandre om hvordan man har det.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

I dag markerer Universitetet i Agder verdensdagen for selvmordsforebygging med et større seminar om hvordan man bedre kan forebygge selvmord.

Professor Paul Leer-Salvesen ved universitetet, som i mange år har jobbet med temaene skyld, skam og forsoning, er en av deltakerne på seminaret.

Han mener det er blitt mer åpenhet om selvmord i samfunnet de siste årene.

– Det er blitt lettere å snakke om selvmord nå enn det var i min ungdomstid. Det er mye positivt som har skjedd. Det er alltid vanskelig å vite hvordan man skal snakke om det, og i hvilke fora, men jeg tror det er blitt mindre tabu enn det var, sier Leer-Salvesen.

Menn må bry seg om hverandre

Fortsatt er det mange utfordringer man kan gjøre noe med, mener professoren. Det er tre ganger så mange menn som tar selvmord sammenlignet med kvinner.

Menn må bry seg mer om hverandre, for å snakke sammen kan være selvmordsforebyggende, sier Leer-Salvesen.

– Bak hver kvinne som får problemer er det ofte to-tre venninner som det er mulig å snakke med. Det er selvmordsforebyggende.

– Det er altfor mange ensomme menn som ikke takler tapene sine, enten det er partneren, jobben, troen eller andre ting de mister. Noe som kan være selvmordsforebyggende er at vi menn bryr oss mer om hverandre.

Leer-Salvesen sier menn må tørre å oppsøke en venn som man ser har problemer, og må tørre å stille vanskelige spørsmål.

– Man kan gjerne ta en treningstur eller en tur i garasjen sammen, men man må også spørre om hvordan han egentlig har det. Og når det blir riktig ille, må man tørre å spørre: «Har du tenkt å ta livet ditt?».

Færre tar selvmord

Det er i dag færre som tar selvmord enn for 25 år siden. Rundt 1990 kom selvmordstoppen i Norge, med 650 som tok livet sitt hvert år. I dag er det 500 som årlig tar livet sitt, samtidig som befolkningen har økt.

– Det betyr at forebygging virker. Krisesentrene virker, helsesøsteren i de videregående skolene virker, og de private organisasjonene som driver med dette får til noe, sier Leer-Salvesen.

Åpenhet er viktig, men hvordan man snakker om selvmord er like viktig. Leer-Salvesen er kritisk til å snakke om kjendiser som begår selvmord, men mener at å snakke med folk som har overlevd kan være bra.

Temaene som skal tas opp på universitetet i dag er blant annet de etterlattes situasjon og sorg, selvmord i det offentlige rom, og skyld og skyldfølelse blant dem som er selvmordstruet og familie og venner til folk som har tatt sitt eget liv.