– Alt var ødelagt likevel

Da kameraten lå teipet fast på hender og føtter i senga, skal tiltalte ifølge avhør ha tenkt at det ikke var noen vei tilbake.

JOAKIM

Drapet på Joakim Ophaug Røksland (18) i april 2015 skjedde hjemme hos den tiltalte på Ime i Mandal.

Foto: PRIVAT/HANS ERIK WEIBY / NRK

Det var under femte rettsdag at aktor stilte tiltalte noen tilleggsspørsmål. Aktor leste opp fra en politiforklaring hvor 20-åringen skal ha sagt at han ikke så noen vei tilbake like før drapet.

– Da han hadde teipet fast avdøde på hender og føtter mente tiltalte at nå var alt ødelagt uansett, leste aktor fra avhøret.

Tiltalte skal ha sagt at han ikke så noen løsning, og at han måtte sette fyr på noe eller dø selv.

Han så ingen vei tilbake, og kunne ikke bare fjerne teipen og at kameraten skulle glemme det som hadde skjedd.

– Ingen trygg person

– Han kunne ikke gjøre annet og måtte gjennomføre dette, leste aktor opp ifra avhøret.

I det samme avhøret skal tiltalte ha sagt til avhøreren at han ikke trodde kameraten Joakim Ophaug Røksland ville snakke mer til ham dersom han hadde sluppet ham fri.

Knivene fra drapssaken i Mandal

Knivene fra drapssaken i Mandal.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

Den tiltalte tok ordet i rettssaken og bekreftet at dette var en riktig framstilling av situasjonen på soverommet like før drapet.

– Jeg synes det er åpenbart at da jeg hadde truet og teipet Joakim på denne måten, var det naturlig at han ikke ville snakke mer med meg. Da var jeg ingen trygg person for ham lenger. Jeg hadde truet han med en pistol han trodde var ekte, sa drapsmannen i retten.

Preget av drapssaken

Den drapstiltalte 20-åringens fastlege forklarte seg under rettssaken. Legen sier saken har satt dype spor.

– Som den siste legen som var i kontakt med tiltalte, kommer jeg til å tenke på dette resten av livet, sa legen som møtte tiltalte flere ganger dagene før drapet.

Fastlegen sa videre at tiltalte var svært opprørt da han møtte han uken før drapet. Tiltalte ønsket å skyte en kollega som følge av en uoverensstemmelse. Han sa også at han ønsket å reise til Syria for å gjøre slutt på alt, og at han da kunne dø med «æren i behold».

– Ikke psykotisk

Ifølge legen var det tema om tiltalte burde innlegges i psykiatrien.

– Både han og moren var usikker på om dette var en god idé da han med sikkerhet ville miste skoleplassen, sa legen.

20-åringen ble satt på angstdempende og antidepressiver. I oppfølgingssamtalen opplevde legen at tiltalte var lettere til sinns.

Fastlegen fortalte i retten at 20-åringen hadde «åpen dør» på legesenteret og kunne komme når som helst. Han hørte aldri noe om tiltaltes alter ego «Victoria» før drapet.

Etter drapet møtte fastlegen 20-åringen på politistasjonen.

– Han var stille, forknytt, og hadde ikke lyst til å snakke. Han var preget og framstod deprimert, ikke hyper, sa legen, som sa tiltalte ikke framstod psykotisk.

Advokater i retten

Advokatene i saken. Bistandsadvokat Elise Kristine Valvik, statsadvokat Beate Rullestad-Jansen og forsvarer Gøran Møller-Christiansen.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK