NRK Meny
Normal

- Bør gå fri i Norge

De to Kongo-fangene tror de er tilbake i Norge i løpet 2010. Det er også vårt håp, sier Mathilde Moland.

Mathilde Moland

Mathilde Moland håper sønnen snart kan komme hjem, men tør ikke helt tro at det vil skje i år.(arkivfoto)

Foto: Leif Dalen / NRK

Mathilde Moland snakket med sønnen Tjostolv fra cella på lørdag. Hun forteller til NRK at samtalen først og fremst gikk på de nære familiære ting, og lite om utsikten til å komme tilbake til Norge.

Signalene i forrige uke fra regjeringshold i Kongo som åpner for soningsoverføring , har bidradd til at håpet om å få se sønnen snart har økt. Men Mathilde Moland er skeptisk til premissene.

LES: Dødsdømte kan sone i Norge

– Bør gå fri i Norge

Mathilde Moland mener sønnen og Joshua French ikke skal sitte i fengsel etter en eventuell overføring til Norge.

– For å få soningsoverføring må de innrømme at de virkelig har gjort noe galt. Jeg tror ikke noe på at de har gjort noe veldig galt. Har de gjort noe galt i Kongo, så har de sittet der i allerede bortimot ett år og jeg tror de har sonet lenge nok i Kongo. Så når de kommer til Norge bør de være helt fri.

Hun mener dessuten at kravet om at familien til offeret blir kompensert skikkelig, er urealistiske.

– Dette er jeg skeptisk til med hensyn til de svimlende beløpene som skal betales etter disse to rettssakene. Ingen kan vel betale slikt, sier Mathilde Moland.


LES: Moland og French kan få svar snart

I god form

Mathilde Moland sammen med sin draptiltalte sønn Tjostolv i fengselsgården i

Mathilde Moland besøkte sønnen i fengselet i november.

Foto: Troens Bevis / Scanpix

Soningsforholdene i fengselet i Kisangani er tøffe. Mer enn 300 dager på cella tærer på de to, men de holder seg i fysisk god form, og holder helsen ved like.

– Jeg tror de to guttene er flinke til å passe på seg selv. De er nøye med rensligheten, lager maten selv, og prøver å holde seg i form med å løpe og trene, sier hun.

Media har siden arrestasjonen i mai i fjor ligget tett på saken, men det var ganske tyst etter jul. Mer oppmerksomhet i media er bra, sier Mathilde Moland.

– Jeg opplever det som positivt at det blir blest om saken igjen.