Hopp til innhold

Moland og French venter svar neste uke

Etter mer enn 300 dager i kongolesisk fengsel, kan Tjostolv Moland og Joshua French i neste uke få svar på når det vil falle dom i saken.

Joshua French og Tjostolv Moland utenfor rettslokalet i Kisangani.

Joshua French og Tjostolv Moland utenfor rettslokalet i Kisangani i forrige rettsrunde.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Morten Furuholmen

Advokat Morten Furuholmen representerer de to draps- og spiondømte nordmennene.

Foto: Arkivfoto: Tore Meek / Scanpix

– Vi har fått frist til fredag om å levere inn de siste dokumentene i saken, og har fått beskjed om at det i løpet av neste uke kan komme en dato for når Høyesterett vil komme sammen, sier Moland og French sin norske advokat, Morten Furuholmen til NRK.no.

Uten Moland og French

Det har vært mange spekulasjoner rundt når og hvor dommen fra Høyesterett vil komme, og Furuholmen frykter at retten blir satt i Kisangani.

– Vi har hele tiden ønsket å komme oss til hovedstaden Kinshasa, men vi frykter at enten retten vil foregå uten at Moland og French får være tilstede i Kinshasa, eller at de flyr dommerne inn til Kisangani, sier Furuholmen.

Tjostolv Moland og Joshua French skal etter forholdene være i relativ god fysisk form, men den lange vente tiden begynner å tære på.

– De er medtatt og begynner å miste håpet. Saken har drøyd veldig lenge og forholdene i fengselet er helt forferdelige, sier Furuholmen, som bekrefter at enten han eller hans kollega Marius Dietrichson vil reise til Kongo når saken starter igjen.

De to draps- og spiondømte nordmennene har sittet fengslet siden begynnelsen av mars i fjor, tiltalt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo.

I november bekreftet andre runde i rettsvesenet i Kisangani dommen på fem dødsstraffer for drap, medvirkning til drap, spionasje, ulovlig våpenbesittelse og organisering av et kriminelt forbund.

Nå fire måneder senere ligger det an til en ny runde i rettsapparatet for de to dømte.

– Positiv til soningsoverføing

Utenriksdepartementet har gjennom hele saken hatt løpende kontakt med kongolesiske myndigheter og har fått gjentatte lovnader om at dødsdommene mot de to ikke vil bli fullbyrdet. Ifølge advokat Furuholmen er en soningsoverføring til Norge aktuelt.

– UD jobber med en soningsoverføring, og har fått positive signaler fra kongolesiske myndigheter, som skal være villig til å diskutere problemstillingen, sier Furuholmen til NRK.no.

Ifølge oberst Jean Philippe Nkiama Matra, som er forberedende dommer i saken, kan ikke den militære høyesterett gjøre om på dødsdommene de to er dømt til.

– Dødsdommene kan vi ikke endre på. Vi kan sende saken tilbake til ny behandling, eller vi kan stadfeste dommen som ligger der. Men vi kan ikke gå inn og redusere straffen eller gjøre andre endringer, sier han til Dagbladet .

Ifølge en sekretær ved høyesterett kan saken komme opp sent i mai eller i juni.

AKTUELT NÅ