- Har fått mye støtte

Israel er i sin fulle rett til å angripe Gaza, mener KrF-politiker Steinar Kristiansen. I dag har han fått mange støtteerklæringer.

Steinar Kristiansen

Bystyrepolitiker for KrF i Kristiansand, Steinar Kristiansen.

Foto: Refseth, Aud / Aud Refseth/NRK

Bystyrerepresentant for KrF i Kristiansand, Steinar Kristiansen, sier han har fått mange støtteerklæringer etter sitt utspill med støtte til Israel.

Kristiansen sier i Fædrelandsvennen at Israel er i sin fulle rett til å utføre angrepene mot Gazastripa .

- Det er første gang jeg har opplevd så sterkt trykk som i denne saken. Folk har ringt fra både fjern og nær i fylket og gitt sin støtte til de tankene jeg har rundt denne situasjonen. Jeg har fått telefoner fra folk jeg kjenner og folk jeg ikke kjenner, både fra partiet og fra folk som ikke har noe med politikk å gjøre, sier Kristiansen til NRK.

- Lever i frykt

Tirsdag kom meldinger om at Israel kaller de siste fire døgns bombing for det første av flere trinn. Det er med andre ord lite som tyder på at en ny våpenhvile er like om hjørnet. I Gaza hevder sykehuskilder at minst 360 palestinere er døde.

Rasha Abdallah

SV-politiker Rasha Abdallah mener Israels maktbruk mot palestinerne er helt ute av proposisjoner.

Foto: Refseth, Aud / Aud Refseth/NRK

Rasha Abdallah, som er vara for SV i bystyret i Kristiansand og medlem i Palestinakomiteen, har slekt på Gazastripa. Hun sier palestinerne nå lever i frykt i Gaza.

- Onkelen min og familien hans bor nå i en flyktningleir i Gaza by. De lever i frykt og i et enormt beredskap, for man vet ikke hvor neste israelske rakett vil falle. Flere institusjoner og bygninger har blitt rammet og de fleste som rammes er sivile, sier Abdallah.

Hun sier hun opplever at krigen engasjerer Sørlandet sterkt, og sier hun får mye støtte.

- Må bli kvitt Hamas

Kristiansen sier han er lei for at mange sivile, og spesielt barn, rammes av krigen, men han mener at Israel er i sin full rett til å angripe Gazastripa. Han mener Israel må gjøre det som må til, for å bli kvitt Hamas.

- Det er leit at mange sivile har mistet livet, men det er en årsak til at Israel har gått til angrep. Jeg mener de er i sin fulle rett, og at de har en plikt overfor sine innbyggere til å gjøre dette. Også på andre siden lever folk i frykt, sier Kristiansen.

Palestinere på flukt

Palestinere på flukt etter helgas bombeangrep på Gazastripa. Israelske fly har gjennomført nye bombetokt natt til tirsdag.

Foto: ADEL HANA / AP

- Jeg vil sterkt understreke at vi har et okkupert folk. Dette folket består av sivile, i tillegg til en liten gren - Hamas - som har dårlige våpen som ikke er godt styrt. Mot dette kjemper Israel - verdens fjerde største militærmakt. Det sier litt om asymmetrien i dette, sier Abdallah.

- Er ikke Israels maktbruk ute av proposisjoner, Kristiansen?

- Ikke etter min vurdering. Man skal ha respekt for andres meninger, men Israel er ikke en okkupasjonsmakt slik jeg vurderer det. Israel valgte å trekke seg ut etter Oslo-avtalen. Hamas har i løpet av de siste åtte årene fyrt av sted 8 000 hjemmelagede Kassam-raketter. Derfor lever innbyggerne i frykt der nede. Israel har ett mål for øye nå, og det er å utslette Hamas, sier Kristiansen.

- Det er mye fokus på Hamas nå, men Israel har massakrert palestinere i alle år - lenge før Hamas ble til - og de sår frø for hat. Israel bygger en mur og isolerer palestinerne. Jeg tipper at du ikke har vært på Vestbredden og sett, for å være helt ærlig, sier Abdallah.

- Hva er løsningen?

- Løsningen er at partene setter seg til forhandlingsbordet for å få en ny våpenhvile og for å finne løsninger sammen. Israel er villige til å diskutere, det er ikke Hamas, sier Kristiansen.