NRK Meny
Normal

Øystein (20) er Førde sin anonyme nøkkelspelar

OSLO (NRK): Øystein Bergum er kanskje ikkje den spelaren på Førde VBK du har høyrt mest om. Men han er uhyre viktig likevel.

Øystein Bergum og Jan Egil Tvinde

NØKKEL: Øystein Bergum (t.v.) har åleine sytt for berre to poeng i Førde-drakta. Men så er det heller ikkje å slå inn poeng som er jobben hans.

Foto: Oddleif Løset / NRK

Øystein Bergum (20) sat ringside då Førde VBK sist løfta kongepokalen. Laurdag er han ein av dei viktigaste spelarane om Førde skal heve kongepokalen for fjerde gang.

Førde VBK-jubel

JUBEL FOR SETTSIGER: Førde VBK vann førstesettet 25-22.

Foto: Oddleif Løset / NRK

Den 20 år gamle liberoen fekk ikkje noko god oppleving sist han spelte i Domus Athletica. Cupfinalen mot Tromsø for to år sidan vart hans første frå start i Førde.

Øystein Bergum i mottak

MOTTAK: Øystein Bergum spelar libero for Førde.

Foto: Oddleif Løset / NRK

Men på bana kollapsa Førde, og kongepokalen gjekk nordover. Det skal ikkje skje mot NTNUI i dag.

– Det hadde vore veldig stort å vinne cupfinalen. Eg har tapt den ein gang før, og den kjensla var heilt forferdeleg, seier Øystein Bergum.

Anonym, men viktig rolle

Førdianaren er ikkje den mest profilerte av Førde-spelarane. Dei store poengsankarane er Mathias Loftesnes, Håvard Aarrestad, Jarle Fornes og Lars Fredrik Tvinde.

Men det er mykje takka vere jobben som Bergum gjer i mottak.

– Libero er nok ei anonym rolle. Det er ikkje eg som skal ta poenga, eller gjere det spektakulære. Jobben min er å hjelpe medspelarar til å komme i best mogleg situasjon så dei tek poenga, seier 20-åringen.

Landslagsdebut

Jan Egil Tvinde

TRENAR: Jan Egil Tvinde skildrar Bergum som ein viktig spelar på dagens Førde-lag.

Foto: Oddleif Løset / NRK

Og Bergum trivst og lukkast så godt med oppgåva at han i fjor haust debuterte for A-landslaget. Førde-trrenar Jan Egil Tvinde skildrar 20-åringen som ei viktig brikke i Førde-spelet.

– Han er lynrask og ein utruleg reaksjonssterk spelar. Om veldig kort tid er han Norges beste libero, seier Tvinde.

– Du må produsere gode mottak heile tida når du er i oransje drakt i Førde. Det er mentalt tøft å stå i, men vi jobbar med det og byggjer han opp steg for steg, held han fram.

– Heilt spesielt

Skulle Førde gå heilt til topps i cupen i dag, er det ikkje berre klubbens tredje kongepokal på seks forsøk.

Då vil også Bergum sin fem år gamle draum gå i oppfylling. I 2011 sat han på tribunen då Førde vann cupen på heimebane.

– Det var heilt spesielt. Eg sat bak benken til Førde og høyrde alt som gjekk føre seg. Det var skikkeleg trøkk i 1500 publikumarar, og det gav meg ein ekstra motivasjon og lyst til å komme dit sjølv ein dag, smiler han.

Har jobba hardt

Og i dag kan han sjølv heve pokalen framfor eit stort publikum. Sjølv om arenaen ikkje er Førdehuset, men Domus Athletica i hovudstaden. Og på vegen tukta dei både Randaberg og landets kanskje beste lag, erkerival Nyborg.

– Etter den dårlege fjorårssesongen, så blir det ei veldig god oppleving. Vi har jobba så hardt for dette, seier han og legg til.

– Og vegen vidare for Øystein Bergum?

– Vi får sjå. Eg har to og eit halvt år att av studiene her i Førde, men eg drøymer om å spele proff ein dag. Det skal ein del til, men får eg tilbod så kjem eg nok til å ta det.

– Det er er frykteleg høgt nivå og vanskeleg å komme seg ut som libero, held Bergum fram.

Trenar Tvinde meiner 20-åringen har ferdigheiter som trengst.

– Det er berre er modning og trening og spel på høgt nivå han treng, seier han.

Statens helsetilsyn har avdekka at fire av fem norske kommunar som blei sjekka bryt lova og gir eit for dårleg tilbod til utviklingshemma.
Første i Norge som har vektløfting som valgfag.