Hopp til innhold

– «Look to» Sametinget

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen ønsker å bruke samenes nasjonaldag til å markere deres ståsted når det gjelder samepolitikken.

Inga Marte Thorkildsen

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen ønsker samene til lykke med dagen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Lihkku beivvin, til lykke med dagen, ønsker Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) til det samiske folk.

– Viktig med inkludering

Hun benytter samenes nasjonaldag til å legge trykk på hvor viktig det er å ha et inkluderende samfunn. Hun sier at hun vet at det fortsatt finnes samer som blir utsatt for diskriminering. Blant annet sikter hun til samejenta Eli Anne Nystad som opplevde å bli utsatt for hets i Trondheim.

– Jeg vet at det er mange samer som blir utsatt for diskriminering i dag. Bare fordi de er den de er.

– Så vet jeg samtidig at det er endel ungdommer som gjør litt opprør mot det, og som til og med tar på seg samekofta, og sier se her, dette er meg, ta meg for den jeg er. Som virkelig tør, og er stolte av sin identitet. Det gjør meg optimistisk som likestillingsminister, forteller statsråd Inga Marte Thorkildsen.

Thorkildsen påpeker at det som skjedde i Trondheim viser at det er behov for å holde debatten levende.

– Det er helt forkastelig. Det viser at vi har behov for å holde debatten levende, om likeverd, om urfolkets posisjon i Norge, om hvordan vi sikrer at samfunnet vårt er inkluderende, viser respekt for andre mennesker, og at vi også holder historien vår i hevd. Hvis vi glemmer historien, så kan det gjøre at vi blir likegyldige overfor det som vi burde reagere på.

Uttaler seg ikke om fridag

– Det er noen som har tatt til ordet for at denne dagen burde man hatt fri. Hvordan ser regjeringen på det?

– Det kan ikke jeg uttale meg om, jeg er likestillingsminister, og har ansvaret for det området i regjeringen, fridagene får andre ta seg av, svarer Thorkildsen lattermildt.

Men Inga Marte Thorkildsen sier hun er glad for å kunne jobbe for et inkluderende samfunn som ikke diskriminerer.

– Det angår i høyeste grad den samiske befolkningen i Norge. Vi har et spesielt ansvar, både fordi de er urfolk, og fordi at vi har den historien som vi har, som vi ikke er grunn til å være stolt av. Den må vi lære av.

Skryter av Sametinget

Thorkildsen skryter av modellen som Sametinget har valgt for representasjon. Departementet har hatt et utvalg som har sett på hvordan en likere representasjon av kvinner og menn inn i folkevalgte organer i Norge.

– Og det utvalget sier: «Look to» Sametinget.

I forrige periode var det 22 kvinner og 21 menn på Sametinget. Nå er det 19 kvinner og 20 menn.

– Nå har samiske kvinner hatt en sentral plass i det samiske samfunnet gjennom tidene. Blant annet Elsa Laula Renberg. Hva vet du om det?

– Jeg vet at hun har vært helt sentral i å bringe samene dit samene er i dag. Stått lengst forran i kampen for like rettigheter. For at også kvinner skal ha en plass i samfunnet. Hun har vært veldig sentral i likestillingskampen for samene. Og det inspirer. Jeg vet at Sametinget ikke hadde vært like godt representert om det ikke hadde vært for den historien.

Hedrer Elsa Laula Renberg

– Som likestillingsminister er det ditt ansvar å få bukt med rasismen som råder, også mot samene?

– Ja, det er mitt ansvar også. Det er alle sitt ansvar, alle må bry seg. Man må huske på det Arnulf Øverland sa. Du skal ikke tåle så vel den urett som ikke rammer deg selv. Og det er på en måte en overskrift for det departementet vårt driver med. Men det må også alle ta ansvar for.

– Hvordan har du tenkt å feire samenes dag?

– Jeg har tenkt å feire dagen med en ekstra skål i sprudlevann, for Elsa Laula Renberg. Tenker på henne som var en pionér for samenes rettigheter. For kvinner i de samiske miljøene, og kvinner generelt. Og ikke minst for Sametinget som har klart å ta tak i et problem som de hadde. Nemlig med sterk underrepresentasjon av kvinner. Og så har de gjort noe med det, og er nå nesten opp i 50/50.

Hør saken her:

Korte nyheter

  • Britisk museum kjøper inn samisk kunst

    Det nasjonale museet for moderne kunst i Storbritannia, Tate Modern London kunngjør at de oppretter et eget fond for innkjøp av samisk og inuittisk kunst.

    Det skriver Artnews.

    Fondet skal bidra til innkjøp av kunst fra urfolkskunstnere og nordområdene.

    – Etter Veneziabiennalen 2022 har interessen for samisk kunst stadig økt, uttaler direktør Karin Hindbo ved Nasjonalmuseet i Oslo til nettstedet.

    Tate Modern har allerede kjøpt inn sitt første samiske verk, «Guržot ja guovssat / Spell on You!» (2020) av kunstner Outi Pieski.

    Med dette blir hun den aller første samiske kunstneren som museet har kjøpt inn i løpet av sin 24 årige virksomhet.

    Pieski stiller for tiden ut sine verk på Tate St. Ives i Cornwall. Utstillingen varer til 6. mai.

    Outi Pieski dáidagiinnis
    Foto: Anne Olli
  • Sáme filmma l nuppát buoremus amásgielak filmma

    Strijmmimdievnastus Netflixa ådå filmma «Stjålet» (Suolludahka) almoduváj bierjjedagá vuoratjismáno 12. biejve, ja dat rájes la Netflixan 7,1 millijåvnå vuosádusá læhkám.

    Filmma l nuppát ienemusát gehtjadum amásgielak filmma globála dásen Netflixan.

    – Iv la duosstam vuorddet. Dát la sierralágásj ja ihkeva suohtas, javllá dåjmadiddje Elle Marja Eira NRK:aj.

    Filmma l vuododum sáme girjjetjálle Ann-Helén Laestadiusa románas, ja dassta l Peter Birro mánusav tjállám.

    Subtsas la nuorra nissuna birra guhti álggoálmmuga árbev bælostahttá, væráldin gånnå amásballo oabllu, dálkádakrievddama ællobargov ájtti ja nuora iesjsårmmimav válljiji gå dille l gássjel divnajda.

    Filma buvtadiddje Khalil Al Harbiti, Kolibri Productions:as, miejnni filmajn la geldulasj politihkalasj tiebmá mij duodaj la ájggeguovddelis.

    Suv mielas la buorre gå filma gæhttje bessi gæhttjat dákkár histåvråjt, mij la dálásjájge dáhpádusáj birra.

    Al Harbiti jáhkká histåvrrå máhttá dæhppot moadda vájmojda væráldav birra, sierraláhkáj álggoálmmugijda.

    Filma dåjmadiddje Eira la juo ådå filmmaprosjevtajn barggamin.

  • Ny leder i Samisk kunstnerråd

    Loga sámegillii.

    Lemet Ánde Buljo er valgt som ny leder for Samisk kunstnerråd.

    Samisk kunstnerråd har 300 medlemmer, med Juoigiid searvi, Samisk kunstnerforbund, Samisk forfatterforening, Samiske komponister, Sámi Lávdi og Mun dajan som medlemmer.

    Buljo sier at han ble spurt om å lede rådet før påske, og har mange saker som gjør at han tar over ledelsen. Et av hjertesakene er kunstnerpolitikk. Buljo ønsker å forbedre kunstneres levekår.

    Samisk kunstnerråd ble etablert i 1987, og målet med rådet er å fremme god og mangfoldig samisk kunst.