Sameflaggets mor fylte 50 år

Synes du hennes fødselsdag bør bli en samisk flaggdag?

Astrid Båhl

Astrid Båhl.

Foto: Karen Anne Kildedam / NRK

Sameflagget

Det samiske flagget.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Den samiske kunstneren Astrid Båhl fylte 50 år sist helg. Kunstneren er kanskje mest kjent for å ha designet det samiske flagget.

Om flagget forteller kunstneren at den er inspirert av naturen.

– Denne inspirasjonen kom helt naturlig siden samene er et folkeslag som er nært knyttet til naturen. Og siden samene er fordelt på fire land kunne jeg ikke tegne en fisk eller et reinsdyr på flagget. Jeg måtte finne noe som alle kunne identifisere seg med, sier Båhl.

GULDAL: SÁMI LEAVGGA EADNI 50 JAGI

Populært flagg

Astrid som er fra Skibotn i Troms forteller at hun har fått mange tilbakemeldinger på at de synes at flagget er flott.

– Det er ikke bare samene som liker flagget, også folk fra mange forskjellige land har sagt at de liker flagget, sier Båhl.

Da NRKs reporter spurte kunstneren om huns synes at fødselsdagen hennes burde bli en offisiell flaggdag svarte hun slik:

– Jeg personlig synes ikke det er nødvendig med egen flaggdag bare for meg, jeg er jo bare en vanlig kunstner som har gitt mitt arbeid til det samiske folket, sier Astrid.

Sameflaggets mor fylte år 6. juni. Synes du denne dagen bør bli en samisk flaggdag? Skriv din mening nederst i artikkelen.

Korte nyheter

 • Nødvendig tillatelse for elektriske ferger

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt tillatelse til at Kystnett AS bygger ei 66 kilovolts kraftledning fra Ulvsvåg til Bognes i Hamarøy kommune. De har også gitt konsesjon til en ny transformatorstasjon på Bognes. Tillatelsen gjør at Statens vegvesen kan elektrifisere fergene fra Bognes. Les mer i pressemeldingen fra NVE.

  Kaos ved fergeleia Bognes.
  Foto: Helge Westermann
 • Valgt ut tomter til omsorgsboliger

  Styringsgruppen for prosjektet helsehus i Hamarøy har kommet med sine anbefalinger om hvor omsorgsboliger i Hamarøy kommune bør bygges. Det er tidligere vedtatt at det skal bygges ti tomter på Drag og ti tomter på Oppeid. På Oppeid er anbefalingen å rive miniboligene ved sykehjemmet, legekontoret og legevakt. På Drag er anbefalingen å bygge i tilknytning til Dragstunet, på en av de to tomtene ved nedlagte Margits Minne i Drag sentrum, skriver Avisa Nordland. Disse tomtene har også nærhet til legekontor.

  "Margits Minne" i sentrum av Drag.
  Foto: Sander Andersen / NRK
 • Fersk skuespiller har hovedrollen

  Under andre verdenskrig ble store deler av rommene på Quality Hotel Grand Royal i Narvik okkupert av tyskerne. Hotellet har nå laget filmer om det som skjedde på hotellet under krigen. Resepsjonist ved hotellet Ina Emilie Framvik (33) spiller hovedrollen, som bestyrer Petra Gledich. – Det har vært veldig interessant å lære om historien, sier Framvik. Hun har aldri stått på en scene eller pratet i en mikrofon før hun ble skuespiller for første gang gjennom dette filmprosjektet, skriver avisen Fremover.

  Quality Hotel Grand Royal i Narvik.
  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK